Zbog pušenja zatvoreni deseci zagrebačkih lokala

Vijesti 13. stu 201609:38 > 09:41
Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

Sanitarna inspekcija zatvorila je više lokala u Zagrebu, neslužbeno se doznaje čak 30-ak, zbog pušenja u prostoru u kojem se poslužuje i piće.

Ogorčeni ugostitelji smatraju kako je ovo osveta zbog najavljene pobune protiv porezne reforme koja će porez na ugostiteljske usluge podići s 13 na 25 posto.

Brojni sanitarni inspektori pohodili su zagrebačke lokale i redom ih, ukoliko bi utvrdili da ne poštuju sva pravila iz Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda zatvarali.

“Inspekcija je upala i ukoliko bi utvrdila da se piće poslužuje u istom prostoru gdje se i puši zatvarala bi lokal. Nikakvo upozorenje ugostiteljima nije dano, a gosti su jednostavno izbačeni na ulicu”, opisala je gošća koja se zatekla u u poznatoj zagrebačkoj točionici piva.

Ni Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ne predviđa momentalno zatvaranje lokala u slučaju da se utvrde nepravilnosti, već rok za usklađivanje sa zakonom, kao i dostavu odluke o kazni, objašnjavaju nam ugostitelji koji su se našli na meti inspektora.

Lokali su im zapečaćeni na osam dana, bez obzira što im je poslovanje uredno i što plaćaju sva davanja državi. Ugostitelji strahuju i zbog dobavljača s kojima će sada, zbog zatvaranja, imati problema, a muči ih i hoće li, u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici, uspjeti vratiti povjerenje gostiju, piše Net.hr.