'Uzurpira se Cvjetni trg, i to uz blagoslov gradonačelnika'

Vijesti 15. stu 201613:39 > 14:02
N1

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek na konferenciji za novinare u utorak komentirala je novo postavljanje zimskih terasa pred ugostiteljskim objektom u vlasništvu Tomislava Horvatinčića koji se nalazi na Cvjetnom trgu.

Postavljanjem ovog i sličnih objekata, smatra Švaljek, uzurpira se lijepi zagrebački trg.

“Željela sam samo upozoriti da se ovdje na prostoru Cvjetnog trga opet događa nered i uzurpacija javnog, gradskog prostora, i to uz blagoslov gradonačelnika i Gradske uprave”, kazala je Švaljek.

Podsjetila je da je na istom mjestu terasa bila podignuta i prije mjesec dana, a potom uklonjena, te da su građani prosvjedovali i izrazili želju da prostor na Cvjetnom bude javni i da pripada njima.

“Ponavlja se scenarij koji je već viđen. To je bila jedna štetna i nerazuma odluka gradske uprave, a kasnije je, pod pritiskom javnosti, ta odluka povučena, a nitko nije snosio odgovornost, a troškove su, kao i uvijek, snosili građani.

Vidimo da Grad nema jasnu politiku oko korištenja javnog prostora i krši se osnovni princip – da javni prostor pripada građanima i javnom, dakle njihovom interesu”, kazala je Švaljek i izrazila nadu da će se taj problem riješiti te da će se donijeti akti kojima će se to regulirati.

Na novinarsko pitanje je li kontaktirala zamjenicu pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinku Paladino, koja se ranije također izjasnila protiv podizanja terasa, kazala je da nije, ali da je poznat njezin stav.

Hoto Grupa bez komentara Švaljek

“Stručno mišljenje se ne poštuje, a ne poštuje se ni mišljenje građana”, kazala je Švaljek.

U Hoto Grupi nisu željeli komentirati današnji istup Sandre Švaljek. Za N1 su rekli da ostaju pri ranijoj izjavi kojom su potvrdili da za podizanje terase imaju dozvolu Grada.

“Kao i ostali ugostitelji na Cvjetnom trgu, naše je društvo po provedenom postupku pred nadležnim tijelima Grada Zagreba ishodovalo rješenje o zauzimanju dijela javne površine te sklopilo s Gradom Zagrebom ugovor o zakupu iste. Trenutno su u tijeku radovi na postavljanju terase u svemu prema određenim parametrima i suglasnostima Grada Zagreba”, kazao nam je u ponedjeljak Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.