Ravnateljica vukovarske škole: Ljubav uvijek nađe put

Vijesti 17. stu 201609:58 > 09:58
N1

U sklobu obilježavanja obljetnice pada Vukovara (18. studenoga 1991.) u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održava se "Sat povijesti iz Vukovara".

“Ovaj sat održavamo po sedmi put. Naša ideja je bila da putem videokonferencijskog sustava u jedan sat povijesti ujedinimo 20 škola iz cijele Hrvatske. To je dan sjećanja na žrtvu Vukovara, što učenici mogu reći o ovom danu koji je bio prekretnica u obrani Hrvatske da bismo na temelju onoga što se dogodilo mogli graditi bolju budućnost. Promoviramo toleranciju, mir, da se ono što se dogodilo u Vukovaru ne dogodi nikad više”, rekla je za N1 televiziju ravnateljica škole Lidija Miletić.

Teme Domovinskog rata i Vukovara u povijesti se pojavljuju tek u osmom razredu, ali se zbog važnosti te teme provlače od prvog do osmog razreda kroz druge predmete, kaže Miletić.

Riječ je o važnim temama, ali nekad su one teške i mučne. Kako ih prenijeti djeci, kako ona reagiraju?

“Važno je kako prenijeti to znanje i kako reći istinu jer će nas samo istina osloboditi. Učitelji znaju, oni su obrazovani, vole školu i svoju djecu i s ponosom mogu reći da nađu način kako prenijeti djeci te teme. Ljubav uvijek nađe put”, rekla je Miletić koja je ravnateljica u školi u kojoj se nastava odvija na tri jezika (hrvatskom, srpskom i albanskom) i dva pisma (latinici i ćirilici).

“Nikada u školi nismo imali pitanja po tim razlikama koje nas čine posebnima. Ustrajemo na cilju da smo jedna škola i da budemo najbolja škola. Postoje neke zasebne aktivnosti, vezane uz blagdane, ali postoji puno aktivnosti u koje smo uključeni zajedno. Sigurno da djeca različitih nacionalnosti lakše nalaze zajednički jezik od odraslih”, kazala je Miletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.