Predsjednički kandidati trgovali: Fali potpis? Imam viška!

Vijesti 12. pro 201416:52 > 17:00
N1

Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić javno je prozvao splitskog umirovljenog svećenika Ivana Grubišića da je tražio da mu "preda potpise za kandidaturu", navodno kako bi zastupao mlade kao zajednički kandidat, što je ovaj odbio. Grubišić međutim tvrdi suprotno.

Grubišić je za tportal otkrio. “Od Sinčića nisam ništa tražio, samo smo razgovarali o programima na kojima se možemo naći. Niti su mi trebali njegovi potpisi, niti sam rekao da bih predstavljao njegove glasače. Ni govora! Dapače, ja sam svojih vlastitih 1.300 potpisa dao kandidatu Ivanu Rudi!”.

Tvrdi da je šibenski odvjetnik potom ‘trgovao’ s vlastitim potpisima i dao ih Sinčiću, zbog čega će intervenirati i zatražiti da se poništi njegova kandidatura.

“Dio svojih potpisa dao sam Ivanu Rudi bez ikakve cijene ili ucjene jer sam želio da prođe. Tražio je još više, i od mene i od drugih, a kasnije je razgovarao sa Sinčićem i navodno mu ih dao”, tvrdi Grubišić. On sam je, kaže, uspio prikupiti ukupno 11.500 potpisa građana, ali od kandidature za predsjednika odustao je iz osobnih razloga i jer je “sve unaprijed određeno”.

Upitali smo Grubišića koliko je moralan potez poklanjanja 1.300 potpisa Rudi, s obzirom na to da su građani ipak potpisivali upravo za njegovu kandidaturu.

“Ako je netko potpisao za mene, a ja ne idem u utrku, potpise mogu proslijediti dalje bez plaćanja”, uvjeren je bivši svećenik.

Ivan Rude: Netko ovdje vodi specijalni rat

Ivan Vilibor Sinčić za Index je potvrdio kako je bivši kandidat za predsjednika Ivan Grubišić htio da udruže potpise te da udruženo nastupe na izborima s njime kao zajedničkim kandidatom.

“Radi se o tome da je gospodin Grubišić nas zvao na sastanak par dana prije predaje potpisa, pozvao nas je da udružimo snage i zajednički plasiramo jednog kandidata. Mi smo taj prijedlog odbili, on je došao prekasno, a i nikada ne bismo mogli izdati ljude koji su nam skupljali potpise i zajedno uz nas radili za ovo”, komentirao je Sinčić.

Šibenski odvjetnik Ivan Rude odbacio je navode o tome kako je od ikoga dobio potpise te je za Index rekao kako ga “prljavi poslovi” ne zanimaju.

“Ja ne znam tko je to izmislio, ja nisam čovjek tih sfera, mene zanima čista igra. Imam osjećaj da netko vodi specijalni rat ovdje. Ili to, ili ljudi nemaju pametnijega posla. Znam samo da je meni 5.000 potpisa nestalo, ali da sam mijenjao ili kupovao potpise, to je apsurdno”, rekao je Rude.