Evo koje nam promjene od 2017. donosi porezna reforma

Vijesti 19. stu 201612:13 > 12:14
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić od Sabor je dobio zeleno svjetlo za paket poreznih zakona, a u sljedeća se dva tjedna očekuje i druga saborska rasprava. Vladin je plan da se zakoni prihvate što prije kako bi se poduzetnici što prije stigli pripremiti za nova rješenja.

Ukupni rezultat trebalo bi biti smanjenje porezne presije za približno dvije milijarde kuna tijekom 2017. godine. Novoj se godini pak najmanje vesele ugostitelji jer se stopa PDV-a u toj djelatnosti vraća s 13 na 25 posto PDV-a, no zato su nova rješenja povoljna za poljoprivrednike i građane jer pojeftinjuje repromaterijal u poljoprivredi te bi trebali pojeftiniti, prema riječima ministra, i struja i odvoz smeća.

Prve plaće u mjesecu siječnju, neovisno o tome što su zarađene u mjesecu prosincu, također se trebaju obračunati po novim poreznim stopama.

Što će se sve promijeniti od 1. siječnja 2017.?

Plaće i dohodak
: Povišica razmjerna plaći

Još pola milijuna građana od siječnja neće plaćati porez na dohodak, a većini od 1,2 milijuna koji hoće porez će biti manji. Jedini koji bi nakon promjene mogli plaćati više ljudi su koji uz visoku mjesečnu plaću imaju i znatne honorare. Porez neće plaćati osobe s jednim djetetom koje zarađuju do prosječne mjesečne plaće u državi (oko 7700 bruto ili 5500 neto), a za dvoje djece bez poreza su sve neto plaće do 8000 kuna. Domaćim se umirovljenicima ništa bitno ne mijenja, ali strani s većim mirovinama će plaćati upola manji porez.

PDV
: Ugostitelji idu na 25%

PDV će se i dalje plaćati prema tri stope: 5, 13 i 25 posto. Most je zaustavio promjene stopa od 1. siječnja 2018. godine tako da će do daljnjega oporezivanje potrošnje ostati isto, uz izuzetak ugostiteljstva, koje gubi povlašteni status te će i oni od 1. siječnja 2017. naplaćivati 25 posto PDV-a.

Nekretnine: 
4 posto poreza svima

Porez na promet nekretnina spušta se na 4 posto, jednako kao i porez na nasljedstvo već od siječnja 2017. godine. No, taj će porez morati plaćati i osobe koje kupnjom stana rješavaju stambeno pitanje. Zauzvrat, Vlada priprema drugo zakonsko rješenje po kojemu će država sufinancirati pola rate kredita za prvi stan četiri ili više godina, ovisno o broju djece u obitelji. Subvenciju rate mogla bi koristiti svi mlađi od 45 godina. Jednostavni porez na nekretnine primijenit će se od siječnja 2018. godine, kada će komunalna naknada prerasti u porez.

Porezni Uskok: 
Vraćaju se porezni uredi

Tri godine nakon što je Milanovićeva Vlada smanjila broj područnih ureda na šest, ponovno će svaka županija imati svoj područni ured Porezne uprave. Okrupnjavanje je, navode, izazvalo probleme u komunikaciji i svakodnevnim procesima, a promjena će zahvatiti i porezni USKOK, koji više neće djelovati kao samostalni odjel pod ingerencijom ministra financija, već kao posebna služba unutar Porezne uprave, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.