'Porezna reforma ide na ruku povećanju minimalne plaće'

Vijesti 25. stu 201608:27 > 08:34
N1

Danas su nastavljeni pregovori predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava s predstavnicima Hrvatske udruge radničkih sindikata te poslodavaca na temu minimalne plaće, odnosno pronalaženju rješenja za provedbu sporazuma o povećanju osnovice plaća u javnim službama za šest posto.

Uoči današnjeg sastanka Ozren Matijašević iz Udruge radničkih sindikata kazao je za N1 kako će sindikati inzistirati na povećanju minimalne plaće na 2.800 kuna neto.

“Rukovodeći se tim da porezna reforma, koja se sada raspravlja u Saboru, dobrom dijelu zaposlenih nije mogla povećati primanja jer su već porezno rasterećeni, a red je da se i tom broju građana pokuša utjecati na porast povećanja potrošnje. Stoga, jedini element je izračun minimalne plaće za izračun osnovice plaća. Već nekoliko godina je na snazi dogovor socijalnih partnera kako se treba doći do toga da minimalna plaća dođe na 50 posto prosječne plaće”, kazao je.

Upozorio na iskustvo Mađarske, kojoj radna snaga bježi iz zemlje, baš kao što je slučaj u RH.

 “U naredne tri godine da NKV radniku se za 23 posto poveća minimalna plaća, a kvalificiranim radnicima za 37 posto povećanje minimalne plaće”, sažeo je kako bi Hrvatska trebala odgovoriti na prijetnje da se građani prestanu odlaziti ‘trbuhom za kruhom’ u inozemstvo.

“Poslodavcima ovaj povećanje ne ide jer upravo u poreznoj reformi smanjenje PDV-a na struju akumulira i pad drugih ulaznih troškova, pa će poslodavci moći povećati plaću. Rastrećenje im je prisutno i kroz niz novih poreznih mjera koje nama idu u prilog za povećanje minimalne plaće”, obrazlaže Matijašević.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio je kako je dogovoreno osnivanje radne skupine.

Na preliminarnom sastanku održanom u Ministarstvu rada, razgovaralo se o različitim viđenjima što sporazum jest, kakve su njegove obaveze, došlo je do promjene metodolgije kada se radi o izračunu prosječne plaće u gospodarstvu u Državnom zavodu za statistiku i zbog toga sindikati vide stvar na jedan način, a Vlada vjerojatno na drugi način, rekao je.

 “Ni u jednom trenutku nismo dobili dojam da Vlada ne bi nešto priznavali, nego se radi o tome u kojoj se mjeri nešto priznaje, ali promjena metodologije je znatna promjena. Da bismo iz te priče izašli i razumjeli sve pravne i financijske aspekte i pokušali naći zajedničko tumačenje, dogovorili smo rad u radnoj skupini, koja započinje s radom u ponedjeljak, a plenarno se ponovno nalazimo u četvrtak”, naglasio je Ribić.

Ribić je također rekao kako su izuzetno zadovoljni dogovorom o formiranju radne skupine jer, dodao je, to je po prvi puta otkako smo razgovarali s prošlom i pretprošlonm vladom da se nešto konkretno pomiče na tom pitanju.

“Mislim da je to primarni interes Državnog proračuna i poreznih obveznika, a sindikatima uvijek ostaju tužbe”, ocijenio je Ribić.

Na upit je li sindikatima bilo ponuđena isplata povećane osnovice za šest posto tijekom tri godine, Ribić kaže da o takvom prijedlogu nije bilo riječi, ali da to sindikatima i nije prihvatljivo. Na pitanje koji je sindikalni prijedlog Ribić je rekao kako imaju prijedlog, ali da su sada u fazi kada ga ne bi javno iznosili.

Odgovarajući na pitanje do kada moraju sklopiti sporazum s Vladom, Ribić je rekao – što prije donošenja državnog proračuna.