Marić: Brzo će na prodaju tvrtke gdje država ima male udjele

Vijesti 25. stu 201616:19 > 16:24
Patrick Macek/Pixsell

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je na sajmu investicijskih projekata Rexpo da će se zalagati za brzu prodaju udjela u tvrtkama gdje država ima male udjele, da će se pojedine tvrtke oplemenjivati kako bi postigle bolju cijenu te da će država zadržati vlasništvo u tvrtkama od strateške važnosti.

Na panelu pod nazivom “Koliki su stvarni investicijski potencijali državne imovine?”, Marić je rekao da se privatizaciji ne može pristupati na način “koliko nedostaje u proračunu, toliko ćemo prodati”.

Za privatizaciju sam onih dijelova, onih poduzeća, koja su nam nepotrebna, gdje država nema što tražiti. Jedno vrijeme zadržat ćemo one tvrtke koje se mogu još više oplemeniti i za koje ćemo kroz određeno vrijeme postići još bolju cijenu. Za potpuno sam zadržavanje državnog vlasništva u onim tvrtkama koje su nam od strateškog značenja i koje dugoročno moraju biti u našem vlasništvu, kazao je Marić.

Kao svoju najvažniju zadaću vidi oživljavanje onih trgovačkih društava koja su potpuno potonula i gdje je proces poslovanja ugrožen, poput Petrokemije i sl.

Uhljebi postavljeni od političara

Investitor Nenad Bakić rekao je tijekom panela da “uhljebi” u državnim tvrtkama postavljeni od političara često ne zastupaju interese društva, već interese onih koji su ih tamo postavili te da privatni investitori mogu biti dobar kontrolni mehanizam pri upravljanju takvih poduzeća.

Đuro Njavro sa Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment smatra da se Hrvatska i dalje, usprkos lošem rejtingu, uspješno zadužuje jer ima veliku državnu imovin, prenosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.