"HOS-ovac" ponovo pisao ravnateljici Hine: Postajemo Turska

Vijesti 28. stu 201614:57 > 15:47
N1

Pismo, "rukopisa" iznimno sličnog rukopisa iz prijetećeg pisma koje je primila mjesec dana ranije, ponovno je stiglo na adresu ravnateljice Hine, Branke Gabriele Valentić. Potpis i pozdrav su isti: "Jedan HOS-ovac" i "Za dom spremni".

Ravnateljica Hine poručila nam je da joj se čini da je cilj ovakve pošte – zastrašivanje, iscrpljivanje i utjerivanje straha i osjećaja nesigurnosti u kosti.

“Postajemo Turska, Rusija ili Azerbajdžan. Obavijestit ću EANA-u [European Alliance of News Agencies] o događajima u Hrvatskoj, u iscrpnom izvješću, budući da sam članica izvršnog odbora krovne europske asocijacije nacionalnih agencija”, najavila je. Očekuje da će se njene kolege obratiti povratno institucijama u Hrvatskoj.

“Već sam se čula telefonom s generalnim tajnikom, gospodinom Erikom Nylenom”, kazala nam je.

Naime, u prvom je pismu taj isti “HOS-ovac” izvrijeđao Valentić, nazivima kao što su “kučka”, “kuja” i “antifašistička kurva”, te joj je poručio da će joj sve doći na naplatu.

Sada joj se zahvalio (!?) na objavi prethodnog prijeteček pisma, “ne na svom nego na portalu četnika Lekovića (‘e moj druže beogradski’)”, a predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, na koga je pokušan atentat nedavno, naziva i njenim mentorom. Pismo obiluje novim slijedom uvreda, ali ne samo na račun Valentić i Lekovića, nego niza novinarki od Slavice Lukić, Jelene Lovrić i Sanje Modrić do Snježane Pavić.

Posebno je zanimljiv dio u kojemu dotični objašnjava kako joj nije prijetio, kao i činjenica da joj se  ponovno obraća iz “poštovanja” – velikim slovom, ali bez persiranja.

“Prijava je****m DORH-u je očekivana, jer mu je glavna prokupacija progon branitelja i zaštita uhljeba u državnim agencijama. A zahvaljujući nama HOS-ovcima i braniteljima domogla si se pozicije s koje sad siješ moć i mržnju protiv onoga za što smo se borili. A što se tiče sadržaja mog ‘prijetećeg’ pisma očito je da nisi dorasla da shvatiš o čemu se radi pa evo, ponovno, objašnjenje. Iako sam Ti jasno naglasio da prenosim u sažetom obliku ono što je javno dostupno u komentarima na Internetu (da ne gubiš vrijeme na čitanje), Ti si to shvatila kao prijetnju. Slažem li se ja s tim komentarima? Odgovor je – da”, napisao je, uz ponavljanje da neće biti izuzeta od “neizbježne pravde” i slično.

Ravnateljica Hine, kao i šef HND-a, pod neprestanim su pritiscima već godinu dana, što je koincidiralo s činjenicom da se desna scena “okuražila” promjenama na državnoj političkoj sceni, što je dovelo do normalizacije nasilnog diskursa i antikomunističke histerije, usmjerenoj prema svima koje na krajnjoj hrvatskoj desnici ne smatraju dovoljno velikim “domoljubima”. Normalizacija ovakvog ponašanja i izljeva govora mržnje vidjela se kako maršom na Vijeće za elektroničke medije, u kojemu je sudjelovao potpredsjednik Sabora u prošlom sazivu, Ivan Tepeš, tako i na nedavnom primjeru skandaloznih istupa saborkih zastupnika Željka Glasnovića i Steve Culeja (HDZ) na Odboru za medije. Valentić je ovih dana odlučila tužiti zastupnika i člana Odbora za medije Željka Glasnovića zbog govora mržnje i poticanja na nasilje.

Branka Gabriela Valentić