SDP će podržati Mrak Taritaš, ali tek u drugom krugu izbora

Vijesti 05. pro 201609:55 > 09:58
N1

U pregledu tiska u Novom danu gostovao je Jasmin Klarić, kolega iz Novog lista.

Komentirao je najavu Peđe Grbina da SDP podrži Anku Mrak Taritaš. Smatra da će ta stranka učiniti to u drugom rugu izbora za “drugu najvažniju izvršnu funkciju u Zagrebu, odmah nakon premijerske”, kazao je. On vjeruje da će SDP za tu funkciju, zbog njene važnosti ipak imati kandidata.

“Bandić je poljuljan kao nikad do sada, postoji velika šansa da ga se makne s vlasti i mislim da ni SDP niti HDZ ne mogu sebi dopustiti da nemaju tog kandidata”, kazao je. Ipak, priča o tome da novi šef SDP-a Davor Bernardić bude taj kandidat nema smisla, jer on ne može voditi i Zagreb i stranku istovremeno, a osim toga, ulazio bi u bitku koju lko može izgubiti.

Je li ozbiljna najava HDZ-a oko rušenja Bandićevog proračuna, a onda i imenovanje povjerenika za Zagreb, upitan je zatim.

“Čini mi se da jest, jer ona ima unutrašnju političku logiku – spriječiti Bandića da na izbore izađe kontrolirajući 7 milijardi kuna budžeta i financiranje kampanje, koja uvijek graniči s njegovim redovnim dužnostima”, kazao je Klarić. To bi Bandiću otežalo situaciju, a HDZ-u bi štetilo na lokalnim izborima da odustanu od te najave i da ostanu s njim u koaliciji.

Najavljeno je zapošljavanje novih 98 činovnika za poreznu reformu. Klarić je upitan kakav je start Vlade Andreja Plenkovića.

“Start je bio teturajući. S jedne strane imaju gospodarski rast za koji nimalo nisu krivi i to je vjetar u leđa, a s druge imaju poreznu reformu koja je dosta podijelila državu – očito je da ide u korist bogatijima, a ne siromašnima”, kazao je Klarić. Na temelju tog teturanja treba gledati na daljnje njihove korake, s tim da je očigledno da je s Mostom opet došlo do neslaganja. Njemu je nejasno zašto SDP još nije podržao Most oko snižavanja plaća zastupnicima, jer bi to za njih trebala politički biti “win-win situacija”.

“Ako ne gledamo da im je glavni interes zadržavanje visine plaća”, kazao je Klarić, dodajući da bi na taj način zabili još jedan klin vladajućoj koaliciji, a svakako bi HDZ ispao taj koji se borio za zadržavanje visokih plaća dužnosnika.

Za kraj je komentirao inicijativu Davora Bernardića koji je Boži Petrovu predložio da bude na čelu radne skupine za reformu lokalne samouprave.

“Do te inicijative sam bio sklon reći da je Bernardić dečko koji ne obećava, ali sad svečano najavljujem da ću razmisliti o tome. Ovo je dobra inicijativa – stavlja Petrova pod svjetla reflektora i radi mu probleme, jer na taj način Most surađuje s opozicijom, a s druge – kako Petrov može reći: ‘Ne, ja ne želim raditi na reformi lokalne samouprave’, a to je bio glavni razlog zašto su nastali”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.