Bivši državni inspektor: Vraćamo loš, napušten sustav

Vijesti 06. pro 201609:23 > 09:27
Jurica Galoic/PIXSELL

Bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić komentirao je razmještanje inspekcija, koje su dosad bile pod nezavisnim Državnim inspektoratom, na razinu županija, što je Akcijski plan Ministarstva uprave, koje vodi Ivan Kovačić.

“Vraćamo se u prošlo stoljeće i jedan loš, napušten sustav. Kontrole će biti još manje, inspekcije neučinkovite, a to je i put za rođačko zapošljavanje. Ne mogu vjerovati da to rade”, rekao je Jordanić za 24sata.

Prema Akcijskom planu Ministarstva uprave mostovca Ivana Kovačića, od ovoga mjeseca inspekcije bi se vratile na razinu županija. U obrazloženju Ministarstva uprave navodi se da je cilj postići racionalizaciju državne uprave, a za to bi trebalo prenijeti “75 prvostupanjskih i inspekcijskih poslova na urede državne uprave u županijama”.

Nije poznato koje točno inspekcije prelaze na regionalnu razinu. 

Do 2014. je godine Državni inspektorat bilo jedinstveno tijelo u kojemu su bile sve inspekcije. Kukuriku vlada ga je odlučila ugasiti, a inspekcije su se prebacile na pet ministarstava. Kovačićev potez ide suprotno najvama iz nove Vlade, jer je, primjerice, Tomislav Tolušić rekao da se inspekcije moraju objediniti za prehranu, a iste najave su stizale i iz Ministarstva gospodarstva Martine Dalić. “Već je napravljen korak unazad jer inspekcije su postale manje učinkovite kad su prebačene u ministarstva, a inspektori su postali ovisni o politici. Sad će se povećati moć župana koji će moći slati inspekcije kome žele i kako žele, a država neće imati jasan pregled što oni rade. Inspektor zaposlen u svojoj sredini ne može kontrolirati svoje prijatelje”, rekao je Jordanić.

I njegov nekadašnji zamjenik Pero Kovačević kaže da će Kovačićev potez dotući inspekciju. “Lokalni šerifi će dobiti moć nauštrb kvalitete rada”, rekao je Kovačević.

Već sad se ugostitelji žale da im u objekte dolazi 11 različitih kontrola, nakon što inspecije rade nepovezano po ministarstvima. Sad će svaka županija imati svoju politiku kontrole, ističe Kovačević, prenose 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.