Zabrana isticanja petokrake mogla bi izazvati revolt

Vijesti 08. pro 201607:49 > 07:55
Ilustracija

Iako je premijer Andrej Plenković najavio zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima, zasad nema baš nikakvih detalja o tome kako bi taj zakon izgledao, bi li on bio dio kaznenog ili prekršajnog zakona niti tko će na tom zakonu raditi.

Ljudi koji će vjerojatno biti uključeni u izradu tog zakona za Večernji list kažu kako bi zakon trebao tretirati i zvijezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svjesni su da bi zabrana isticanja zvijezde petokrake izazvala revolt. “Nakon što se usvoji državni proračun, počet će se raditi na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizama može biti dio kaznenog zakona, ali i prekršajnog, no može biti i poseban zakon”, kazao je sugovornik Večernjeg lista, napomenuvši da će se proučiti zakonska rješenja ostalih zemalja kada je riječ o simbolima totalitarizama.

Ipak, smatra da se politika ponovno bavi temama koje dijele javnost i koje su dio prošlosti. “Najveći prigovor prošlom vodstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovno otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore”, rekao je sugovornik iz HDZ-a. Da se problem isticanja simbola totalitarnih režima treba riješiti sustavno i zakonski, Plenković je najavio nakon što je u Jasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a koji u svom amblemu ima natpis “Za dom spremni”.

Na pitanja kako će Vlada reagirati na spomenik podignut baš u Jasenovcu, premijer je rekao kako zakonski nije riješen problem isticanja znakova totalitarnih sustava. Jučer je u Varaždinu poručio da je 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata sazrelo vrijeme da se staloženo, ali uz konsenzus u društvu, utvrdi odnos prema totalitarizmima i njihovim simbolima, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.