Jak potres pogodio Dalmaciju, Splićani na ulicama

Vijesti 09. pro 201614:00 > 18:22
Ivo Cagalj/PIXSELL

Snažan potres osjetio se nešto prije 14 sati u području središnje Dalmacije. Snažno se osjetio na području Splita, Trogira... javljaju nam čitatelji. Potres je bio jačine 4,6 stupnja po Richteru.

Prvi podaci pokazali su da je potres bio jačine 5 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio 8 km od Splita, kod Slatina na otoku Čiovu, gdje su ljudi od straha istrčali i na ulice. Panika je zbog siline potresa zavladala i u Splitu. Oštećen je i Dioklecijanov akvedukt, najbolje očuvan objekt te vrste u Hrvatskoj.

Oglasio se i Geofizički odsjek PMF-a:

“Danas, 09. prosinca 2016. godine u 13 sati i 56 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama potres se osjetio na području središnje Dalmacije”.

U Splitu se toliko jako osjetio da je u stanovima na višim katovima zgrada zabilježena manja šteta u vidu razbijenih staklenih predmeta, koji su padali sa stalaža.

Dio stanara iz viših zgrada izišao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa.

https://twitter.com/JJCroatia/status/807224884967473152

Služba DUZS zatrpana je pozivima, nadležni pozivaju građane da ne šire paniku:

Snažno se potres osjetio i na području Makarske, Hvara, Brača, Visa… javljaju nam čitatelji. Čula se tutnjava, i snažno je treslo, govori nam čitatelj.

U dijelu Splita je nestalo i struje, potvrđeno nam je iz HEP-a iz kojega kažu da to ‘vjerojatno zbog potresa’.

Djeca puštena iz škola

Splitska djeca puštena su kući iz škola, a gradonačelnik Baldasar dao je preporuku da se popodnevna nastava ne održi.

https://twitter.com/b_marilena/status/807208880279261184

Na području na kojemu se osjetio potres prema procjenama EMSC-a živi 2,3 milijuna ljudi.

 Ekipe su u pripravnosti”, objavili u HGSS-ovci.

EMSC je upozorio da se u Splitu i okolici sljedećih dana mogu osjetiti slabija podrhtavanja tla.