"Proračun je kao uštimani Golf 2 pred registraciju"

Vijesti 10. pro 201608:48 > 12:45
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za 2017. u kojem se proračunski prihodi planiraju u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Proračun za 2017., prvi koji je predložila Vlada premijera Andreja Plenkovića, temelji se na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme koja će se primjenjivati od iduće godine. Proračunski prihodi od 121,6 milijardi kuna trebali bi biti 4,5 posto viši od prihoda iz rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Porezni su prihodi projicirani u iznosu od 72,8 milijardi kuna ili 2,6 posto više u odnosu na rebalans ovogodišnjeg proračuna. Od najizdašnijeg poreznog prihoda, PDV-a očekuje se rast od 4 posto, na 46,2 milijarde kuna.

U Sabor je u subotu ujutro stigla cijela Vlada. Premijer Plenković tvrdi kako je proračun za 2017. godinu realan i opovrgava tvrdnje oporbe da je ‘prenapuhan’.

Tijek sjednice Sabora pratite UŽIVO:

13:00 Premijer Plenković osvrnuo se na kritike oporbe vezano uz proračun. Rekao je da je racionalan i kvalitetan. Više pročitajteOVDJE.

12:44 Oporba ne prestaje s kritikama proračuna. Više pročitajteOVDJE.

11:35 Premijer Plenković odgovorio je na kritike o deficitu proračuna. “Nemojte govoriti o 5,6 milijardi, kad smo rekli da je 2,5 milijardi. Nemojte mi raditi spin!”, rekao je Plenković. Komentirajući pregovore sa sindikatima o 6 posto rasta plaća, premijer je rekao da pregovori još traju, iako su akteri poručili da je sporazum postignut.

10:40 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić također se javio za riječ. “Spomenuli ste konzervativno planiranje proračuna, a povećavate prihode. Kad smo u mjerama prekomjernoga deficita, vi proračun nazivate konzervativnim, a to me podsjeća na 2007. i bijeg u Celovec. Možda će i ovoga puta doći do bijega, a mi ćemo imati premijerku i njezinu grah ili krumpir salatu te krizni porez”, rekao je Hajdaš Dončić.

“Što se tiče vaših aluzija, tko voli krumpir salatu, neka je jede, a kriznoga poreza neće biti”, rekao je Plenković.

10:30 “Proračun je kao uštimani Golf dvojka pred registraciju”, kazao je Tomislav Žagar koji je iz SDP-a prešao u Klub zastupnika Mosta, koji je dodao da bi, kad bi morao proračun opisati jednom riječju, kazao da je on “skockan”. “Ministar Marić može i dalje mutiti šećernu vodu i mazati gume da budu sjajnije. Pripazite na vožnju i pokrenite reforme”, rekao je Žagar. Premijer mu je odgovorio. Više pročitajte OVDJE.

10:20 SDP-ov zastupnik Željko Jovanović također je kritizirao proračun. “Vi ste u izlaganju izrekli parolu o važnosti obrazovanja, a radi se o šarenoj laži i obmani. U sredstvima za obrazovanje, većina sredstava su decentralizirana i ne radi se o nikakvom povećanju”, rekao je Jovanović.

10:15 Nakon izlaganja ministra financija, prvi se za riječ javio zastupnik SDP-a, Gordan Maras. “Vaše izlaganje je bilo flah i lišeno emocije. Kao da ni sami ne vjerujete u ono što govorite. Ja ću vam prenijeti ono što meni govore građani. Trošite novac koji nemate, rasterećujete poduzetnike, a porezni prihodi su viši”, rekao je Maras. Premijer mu je žestoko odgovorio. Više pročitajte OVDJE.

10:03 Nakon premijera, riječ je dobio ministar financija, Zdravko Marić, koji je kazao da je jedna od osnovnih pretpostavki prilikom izrade proračuna predviđeni rast BDP-a od 3,2 posto u sljedećoj godini. “Predviđamo rast investicija od 6,8 posto, rast izvoza od 4,6 i uvoza od 6,2 posto. Prorčunski priodi od 121,6 milijardi kuna su 4,5 posto viši od prihoda iz rebalansa ovodogišnjeg proračuna”, rekao je Marić.

9:58 Minimalnu plaću povećali smo za 5 posto, što je više nego kumulativno povećanje u posljednje tri godine, rekao je premijer, dodavši da je proračun na tragu očekivanja većine hrvatskih ljudi. “Pozivam vas da ga podržite i time doprinesete ostvarenju ciljeva hrvtske Vlade. Racionalan pristup rashodovnoj strani jedan je od ključnih elemenata”, rekao je Plenković.

9:45 “Ukupan proračunski manjak zadržavamo ispod 3 posto BDP-a, to jest na razini od 1,9 posto BDP-a. Planirani manjak sveukupno se dovodi na razinu ispod očekivanog rezultata, to jest na razinu od 1,6 posto BDP-a. To će omogućiti pad udjela javnog duga u BDP-u. Predviđena su sredstva za povećanje plaća naših radnika, prvi put nakon 2009. godine. Proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti i fiskalne održivosti. Poreznim rasterećenjem omogućit ćemo da im na raspolaganju ostane 2,5 milijardi više nego da je porezni sustav ostao nepromijenjen. Snižavanje defcitia ostvarujue pretpostavke za daljnje snižavanje kamatnih stopa. Ostajemo oprezni u projekcijama rasta. Očekujemo rast BDP-a od 3,2 posto sljedeće godine. Pozitivne trendove ne shvaćamo kao razlog za opuštanje”, rekao je Plenković.

“Mladi će moći bez problema zasnovati obitelj i ostvariti prihode. Planiramo subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlađe od 40 godina. Ovaj proračun ide u skladu s demografskom obnovom”, rekao je premijer. 

9:41  “Prije prijedlog proračuna želim se priključiti sjećanju na Franju Tuđmana. Proračun je pripremljen u specifičnim političkim okolnostima. Održali smo izvanredne izbore, formirali partnerstvo i Vladu te u kontekstu kratkih rokova pristupili popravljanju onoga što je bilo onemogućeno kako bismo posao dovršili u roku. Vlada je dobila povjerenje u Saboru prije dva mjeseca i od tada smo pokazali odgovornost i posvećenost u upravljanju državom”, rekao je Plenković.

9:40 Premijer Andrej Plenković predstavio je prijedlog proračuna u Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.