'Neka Plenković u Saboru kaže što poduzima oko INA-e'

Vijesti 12. pro 201612:08 > 12:14
N1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u ponedjeljak Vladu da Hrvatski sabor izvijesti što točno Europska komisija traži od Hrvatske po pitanju usklađivanja Zakona o privatizaciji Ine iz 2002. godine s europskom pravnom stečevinom te što će poduzeti da zaštiti hrvatske nacionalne interese u toj priči, radnike i proizvodnju Ine.

HDZ-ov Branko Bačić se složio s njime da je Ina tvrtka od nacionalnog interesa te objasnio da će HDZ poduzeti sve da tako i ostane.

“Danas smo tražili stanku da progovorimo o jednoj od najvažnijih tema za Hrvatsku, o energetskoj neovisnosti RH te Ini koja direktno utječe na 5 posto BDP-a. Ta tvrtka ima velike prihode, a uz nju su se zadnjih desetak godina vezale brojne afere – Hernadi, Sanader, Konzultantica… Zbog svega što se događalo u interesu nam je da znamo što se događa u postupku oko Ine”, kazao je Bernardić. Podsjetio je da je Europska komisija tražila od Hrvatske da izmjeni zakon o privatizaciji Ine iz 2002. godine temeljem kojeg je MOL dobio sva upravljačka prava koja danas ima.

“Svjesni smo da Hrvatska ima vrlo ograničenu mogućnost utjecaja na budućnost Ine. Zato ovim putem pozivamo Vladu da nas u Hrvatskom saboru izvijesti što Europska komisija traži od Hrvatske i što će poduzeti da zaštiti interese – radnike i proizvodnju, a Sisačku rafineriju na prvom mjestu. Ovo nije predmet za strančarenje, riječ je o hrvatskim nacionalnim interesima, posebno kad govorimo o Ini, to je iznad stranaka. Obrazložite koji su poduzeti koraci u slučaju ovog zahtjeva, jer energetska neovisnost je stup suverenosti”, objasnio je Bernardić te još jednom pozvao Vladu da izvijesti Sabor kako će braniti hrvatske nacionalne interese u slučaju Ina, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.