Ostojić o ploči u Jasenovcu: Policajci su dužni postupiti

Vijesti 15. pro 201614:34 > 14:45
UD-HOS-Zagreb.hr

Bivšeg ministra policije Ranka Ostojića upitali smo o nadležnosti za poduzimanje "nužnih radnji" vezanih za ploču u Jasenovcu. Naime, upravo je u njegovom mandatu policija uklonila ustaški pozdrav sa HOS-ovog spomenika u Splitu - klinom i čekićem.

Međutim, njegov nasljednik iz redova Mosta, Vlaho Orepić, oklijeva kada je u pitanju njegova nadležnost za provođenje u djelo druge točke zaključka Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pa cijela ova situacija počinje izgledati tako da će Jasenovac bez eventualne intervencije samoorganiziranih građana u Novu godinu ući sa spomen pločom na kojoj piše službeni pozdrav države koja je sustavno istrebljivala ljude ovih prostora temeljem njihove vjerske i nacionalne pripadnosti.

Upitali smo zato Ostojića je li točno da Orepić, kao što kaže, nije nadležan u slučaju “nužnih radnji” u Jasenovcu te koje su uopće ovlasti policije u provođenju jučerašnjeg zaključka Odbora za Ustav.

“Naravno da nije ministar nadležan, nego policija. Pojednostavljeno – netko dođe na stadion sa transparentom ‘Za dom spremni’ i policija ga makne. Završena priča”, navodi Ostojić.

Nadalje, kao primjer navodi, ukoliko bi se na spomeniku našla svastika, policija bi podnijela prijavu i osigurala njeno uklanjanje.

Zamolili smo ga za pojašnjenje, odnosno znači li to da je nadležna lokalna policija, na razini policijske uprave ili još niže, policijske postaje. Također, zanimalo nas je i u kojem se momentu odlučuje o postupanju – temeljem prijave ili po službenoj dužnosti.

“Ukoliko lokalni komunalni redar ne ukloni, onda su dužni postupiti policajci. Nebitno kako će to i koji nivo provesti. Prijava je potpuno logična za postavljača”, navodi Ostojić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.