Prijava protiv zamjenice predstojnika Plenkovićevog ureda

Vijesti 15. pro 201615:19 > 15:22
Robert Anic/PIXSELL

Bojan Glavašević (SDP) je prijavio Tenu Mišetić, zaposlenicu Ureda premijera Andreja Plenkovića, zbog potencijalnog sukoba interesa vezanog za Hrvatski telekom, gdje joj rade roditelji.

U nastavku pročitajte njegovu prijavu.

“Poštovane članice i članovi Povjerenstva,

Temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa, čl.39, st.1., predlažem pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa kod Tene Mišetić, dužnosnice u Uredu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Naime, Tena Mišetić obnaša dužnost zamjenice Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Njezina majka, Ariana Bazala – Mišetić, zaposlena je kao direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma d.d.

Otac Tene Mišetić, Ivica Mišetić, zaposlen je kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma d.d. Tvrtka Hrvatski Telekom d.d. u većinskom je vlasništvu Deutsche Telekoma, tvrtke u kojoj Savezna Republika Njemačka direktno posjeduje 14.3 posto dionica a kroz KfW, banku u državnom vlasništvu, dodatnih 17.5 posto dionica.

Republika Hrvatska već nekoliko godina planira izgradnju optičke infrastrukture za širokopojasni internet, a Vlada Republike Hrvatske treba odlučiti hoće li izgradnju optičke infrastrukture povjeriti strateškom partneru iz privatnog sektora ili će infrastrukturu graditi vlastitim sredstvima i sredstvima iz fondova Europske Unije. Ovdje treba reći da je nekoliko hrvatskih Vlada, a najrecentnije Vlada Zorana Milanovića, težila ovom potonjem stavu, budući da bi se na takav način zaštitilo tržišno natjecanje pružatelja telekomunikacijskih usluga i izbjegao monopol. Također treba istaknuti da je Hrvatski Telekom d.d. već mnogo godina zainteresiran za preuzimanje uloge strateškog partnera u tom projektu.

‘Interes najužih članova obitelji Tene Mišetić’

Ova odluka Vlade Republike Hrvatske nekoliko je puta u posljednjih nekoliko godina bila jednom od tema bilateralnih sastanaka između najviših dužnosnika Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske. Interes Savezne Republike Njemačke bio je jasno artikuliran u zahtjevima ili prijedlozima da Republika Hrvatska izgradnju optičke infrastrukture povjeri Hrvatskom Telekomu, u čijem vlasništvu Njemačka, izravno i neizravno, posjeduje ukupno 31.8 posto udjela.

Na nedavnom sastanku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Merkel, prisutna je bila i Tena Mišetić. Dokaz o tome vidljiv je na fotografijama objavljenima u članku na portlu Index.hr.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, hrvatski premijer i njemačka kancelarka rekli su da su razgovarali i o projektu izgradnje optičke infrastrukture, pri čemu je njemačka kancelarka dala podršku povjeravanju izgradnje partnerima iz privatnog sektora, misleći prije svega na Hrvatski Telekom d.d.

Poštovane članice i članovi Povjerenstva, budući da je zamjenica Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade jedna od najviših državnih dužnosnica u Republici Hrvatskoj, ujedno i dio najužeg kruga suradnika i savjetnika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koja utječe na ključne odluke o budućnosti, dobrobiti i interesu naše domovine, predlažem da pokrenete postupak kako biste utvrdili je li privatni poslovni interes najužih članova obitelji Tene Mišetić utjecao na njezinu nepristranost u obavljanju javne dužnosti koju ona obnaša i je li propustom javne objave mogućeg sukoba interesa i vlastitim isključivanjem iz sudjelovanja u odlučivanju o predmetima na kojima postoji eventualan sukob interesa povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.