Karijerni brzi spoj: Poslodavci odabirali najbolje studente

Vijesti 15. pro 201618:04 > 18:07
Dusko Marusic/PIXSELL

Dok mnogi mladi razmišljaju o odlasku iz Hrvatske jer nemaju posla, neke tvrtke radnike traže već na fakultetima. Upravo to se događa na ovogodišnjem Career Speed Dating u Zagrebu.

Na zagrebačkom FER-u u četvrtak je održan Career Speed Dating. Riječ je o tome da poslodavci na fakultetu mogu odabrati one najbolje, a studenti se zaposliti i prije diplome. Svatko od njih ima osam minuta vremena, prvih pet minuta pitaju poslodavci, a preostale tri studenti pitaju što ih interesira.

“Poslodavce ne zanima akademska pozadina, više ih zanima koliko studenti rade u slobodno vrijeme i što ih zanima. Više se cijeni znanje koje ste sami stekli”, smatra student Marino Buljan.

Potencijalni poslodavci u lovu na mlade talente na Career Speed Datingu došli su iz IT sektora, telekomunikacija, ali i državnih tvrtki.

“Tražimo inovativnost i motiviranost. Nama nije važno da studenti dođu s ogromnim znanjem, nama je samo važno da sami žele učiti”, kazala je Katarina Bošnjak iz Ericsson Nikole Tesle.

“Ono što tražimo je prije svega motiviranost jer kod nas imaju prilike učiti od brojnih stručnjaka i razvijati karijeru”, tvrdi Ana Jakovina iz FINA-e.

Osnivač tvrtke za izradu mobilnih aplikacija razumije problem mlađe populacije i probitka na tržište jer je i sam prošao hrvatske poslovne kočnice.

“Prepoznajemo kod maldih potencijal i želimo ulagat u njih i pružit im mentorski programa. Vjerujemo da ima ovdje puno potencijalnih zaposlenika, od ljetne prakse do juniorskih pozicija kada diplomiraju”, pojašnjava Luka Abrus iz tvrtke FIVE.

Marino Buljan je student koji je prošao desetke brzinskih intervjua s poslodavcima, ali, unatoč dobrim kritikama na osmominutnim razgovorima, budućnost u Hrvatskoj ne vidi.

“Definitivno planiram ostati za vijeme fakulteta, a sve ovisi kolko će se promijeniti zakoni da ljudi mogu realizirati poslovne ideje bez da moraju plaćati ekstremne poreze koje su sada nametnuti”, izjavio je Marino za N1.

S druge strane, poslodavci radije zapošljavaju mlade ljude nego li one koji su već godinama na burzi rada i zato se sudjelovanje na Carieer Speed Daiting tražilo u povećanom broju.

“Imali smo preko 30 poslodavaca i gotovo 200 studenata, a imali smo i 180 intervjua tijekom današnjeg dana”, istaknula je Iva Gospodnetić iz Centra za razvoj karijera FER-a.

Studenti su danas itekako svjesni da moraju raditi tijekom studiranja jer na kraju obrazovnog puta važnije je stečeno iskustvo, od suštog znanja. Nekadašnja vladina krilatica, ali i državna mjera ‘s faksa na posao’ protekom vremena i sazrjevanjem novih generacija dobila je posve drugačiji smisao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.