Prijete li Hrvatskoj gužve zbog novih pravila Schengena?

Vijesti 16. pro 201618:18 > 18:24
N1

Mijenjaju se pravila Schengena. Europska Unija odlučila je pooštriti kontrolu svojih granica. Do lipnja bi se taj prijedlog trebao pretočiti u zakonodavstvo, taman pred turističku sezonu.

Europska komisija pooštrila je ulaze i izlaze na vanjskim granicama Unije. Po novom, svi će građani biti jednako pregledavani na graničnim prijelazima, čime bi se kilometarski redovi mogli vratiti na granice.

Ipak, Europa je razmatrala da se posebne kontrole uvedu i na granicama zemalja koje jesu i koje nisu u sklopu Schengena, što bi za Hrvatsku, a i Sloveniju, značilo duple kontrole.

“Naš je cilj da jedinstvena kontrola hrvatske i slovenske policije, koja trenutno postoji, ne bude razdvojena. Dakle da se zemlja koja je u Schengenu ne tretira odvojeno od one koja se sprema za ulazak u Schengen jer bi to izazvalo dodatne troškove”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vijeće Europe uvrstilo je to u svoj zaključak, a Hrvatska je uvjerena da će time biti izbjegnute komplikacije za hrvatske putnike i gospodarstvenike.

“Upravo o tome je riječ, da se izbjegne takav scenarij, zato nam je bilo važno da ta formulacija uđe u zaključke Eurospkog vijeća što je na kraju i učinjeno”, naglašava ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Sada kada je politika rekla svoje, do lipnja bi se odluka o pojačanim kontrolama trebala spustiti kroz zakonodavstvo. Taman početkom turističke sezone.

“Dakle, pripremiti se za ljeto, da ne bi bilo gužvi, da nam turisti ne čekaju u kolonama na granici, na granici prema Hrvatskoj. Bit će vjerojatno u početku malo problema, ali nadam se da ćemo se brzo prilagodit. Treba uzeti u obzir kako su državljani EU i registrani, i treba dati otiske prstiju i biometrija pa će onda te kontrole biti brže. Prema tome, kontrole će biti strože za one koji nisu članovi EU”, pojasnila je predsjedniva Kolinda Grabar Kitarović.

No znači li to novo ukopavanje Europe, u slučaju obnavljanja takozvane balkanse rute, odnosno pada klimavog sporazuma Unije i Turske zemljama poput Srbije ili Makedonije – dodatne probleme: prijeti li im mogućnost hotspota?

“Mi smo pokazali da možemo kontrolirati svoje granice i time zapravo pomogli održavanju Šengena. Problem s izbjeglicama nije riješen, no najbolja nam je šansa održati sporazum s Turskom u kombinaciji s zaustavljanjem ilegalne migracije”, istaknuo je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

Novim sigurnosnim protokolima Europa zapravo pokušava podići razinu sigurnosti i borbe protiv terorista, jer otkriveno je da ih je više bilo među državljanima Unije nego trećih zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.