Lakše će Plenković s Mostom nego s desnom strujom u stranci

Vijesti 23. pro 201610:47 > 10:52
N1

U programu N1 Televizije novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma komentirala je aktualna događanja u zemlji.

Prva tri mjeseca Vlade Andreja Plenkovića, smatra, donijela su stabilnost: “Neke stvari mu se moraju priznati, dobili smo stabilnost i već su se pokazali plusevi toga. Nemamo tu prostora ni za neku euforiju, ali nema ni za kritku.”

Što se tiče refromi, pa i reforme javne uprave koja je nužana, mišljenja je da nema previše suglasja između partnera Mosta i HDZ-a.

Na pitanje je li HDZ uspio pacificirati Most, Toma odgovara da je jednim dijelom uspio, ali i da je sadašnje stanje odnosa posljedica sasvim drugčije pozicije Mosta nakon ovih izbora u odnosu na one prošle.

“Most je imao dvije opcije, dogovoriti se s HDZ-om ili otići u oporbu, manervarski prostor im je bio sužen. Pa i taj mir sada u Vladi je posljedica stjecaja okolnosti”, kaže Toma.

Komentirala je i izbor novog predsjednika Županijskog suda u Zagrebu kojeg provodi krnji sastav Državnog sudbenog vijeća.

“Županijski sud u Zagrebu je jedan od najvažnjih sudova, gdje se odvijaju najvažniji procesi koji utječu na društvena zbivanja. Pomalo je nevjerojatno da ima puno kandidata, a da se ne može izabrati predsjednik. Znači li to da nitko o njih nije dobar, ili su posrijedi lobiji koji su se raštrkali. Nije dobro da nemao kompletan DSV”, kazala je Toma ističući kako i to pokazuje kako najbolje ne fukcioniraju partneri u vlasti HDZ i Most.

Mišljenja je da je bilo bolje ranije kada je predsjednike županijskih sudova imenovao ministar pravosuđa. “Bar smo znali kojoj opciji pripada i kome je odgovoran ako nije dobar, ovakav sustav je kompliciran, puno je utjecaja sa strane a nikoga se ne može prepoznati”

Ocjenjuje da premijer Plenković dobro radi svoj posao: “Plenković ostavlja dojam da dostojno ispunjava zadaću, da je prvi ali da njegova nije zadnja”.

Problem bi mu, ističe, mogla biti desna struja u stranci.

“Ta frakcija definitivno postoji, pokazala je lice kada se izglasavalo skidanje imuniteta Stevi Culeju. Tu se stvorila jedna oporba i jedan bunt, mislim više spontano nego organizirano, to premijeru predstavlja problem. Mislim da će lakše na kraj izaći s Mostom nego s desnom frakcijom u stranci”, zaključuje Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.