Ivan Turudić i dalje predsjednik Županijskog suda u Zagrebu

Vijesti 23. pro 201613:53 > 13:55
N1

Sudac Ivan Turudić u petak je na zatvoren dijelu sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) izabran za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Turudić je za predsjednika najvećeg županijskog suda u Hrvatskoj izabran između sedam kandidata nakon što su članovi DSV-a s njima u četvrtak i petak obavili razgovore.

Za dužnost predsjednika Županijskog suda uz Turudića su se natjecali suci Krešimir Devčić, Tomislav Juriša, Oliver Mittermayer, Jasna Smiljanić, Ratko Šćekić i Lana Petö Kujundžić.

DSV je nakon zatvorenog dijela sjednice objavio da je za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu imenovan Turudić, od 1. siječnja 2017. na mandat od četiri godine.

Turudić, koji je već bio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, rekao je u četvrtak da bi ograničio ovlast odlučivanja Ustavnog suda o ustavnim tužbama protiv odluka svih redovnih i specijaliziranih sudova. Smatra kako se stječe dojam da je taj sud postao posljednja instanca i da se počeo baviti činjenicaa. „Kad taj sud ukaže da je povrijeđeno pravo na obrazloženu presudu, oni polemiziraju s činjenicima, a ne s pravom“.

Turudić se za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda natjecao i studenome prošle godine. No, niti jedan od troje kandidata tada nije dobio dovoljan broj glasova pa se izbor morao ponoviti.

Ranije u petak DSV je za predsjednicu Trgovačkog suda u Osijeku imenovao Mirjanu Baran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.