PREOKRET! Hrvatska odblokirala Srbiju!

Vijesti 23. pro 201613:54 > 13:59
N1

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier održao je press konefernciju na kojoj je objavio da je Hrvatska odblokirala Srbiju. 'Stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu', kazao je.

”Želim pozdraviti sporazum odnosno aneks koji je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao s predstvnicima hrvatske nacionalne manjine, odnosno Vijeća i zavoda za udžbenike. Potpisan je u 12:30 sati u Beogradu i regulira se pitanje udžbenika, ne samo prijevod sa srpskog na hrvatski nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu. Udžbenik za učenike, koji pohađaju redovni program, ali kao pripadnici manjine, a žele izborni hrvatski jezik s elementima hrvatske kulture. Dakle, i to je potpisano. Drago mi je što je potpisan i s ostalim manjinama u Srbiji. Danas, na toj ceremoniji potpisivanja, gdje je potpisao i ministr obrazovanja, bili su veleposlanici Hrvatske te EU i Bugarske”, kazao je Stier.

”Želim reći da je na naš zahtjev povjerenik Hahn mene izvijestio i dao objašnjenja koja smo dodatno zatražili i jasno je u tim objašnjenjima da će povjerenik osobno biti angažiran u nadgledanju implementacije svih obaveza na području obrazovanja manjina. Na temelju toga što je potpisano od i stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko poglavlja 26. Želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na  hrvatsku manjinu. Očekujem da sporazum bude implementiran do četvrtog kvartala 2017. godine. Pozdravljam potpisivanje u Beogradu aneksa sporazuma. To je jedan jako dobar dan za hrvatsku nacionalnu manjinu. Dakle, ne ulazimo u ping-pong razmjene epiteta nego smo fokusirani na postizanje rezultata kao danas oko ovog sporazuma”, rekao je Stier.

Podsjetimo, ovo pitanje podiglo je tenzije između Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska blokirala otvaranja poglavlja 26 na putu Srbije prema Europskoj uniji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, komentirajući blokadu poglavlja 26 obrazovanje i kulture, Hrvatsku nazvao “falsifikatom Europe i europskih vrijednosti”, ustvrdivši da je samo Zagreb imao primjedbe kojima je onemogućeno otvaranje tog poglavlja. Uz Hrvatsku, međutim, rezerve u vezi s tim pitanjem imala je i Bugarska.

Srbijanski premijer istaknuo je tada i kako “Europa nije nešto o čemu Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska”, oni koji se plaše srpskih čokoladica i koji drže da povijest počinje floskulama o velikosrpskoj agresiji.

Na pitanje hoće li se uskoro susresti i razgovarati s nekim od hrvatskih dužnosnika, Vučić je danas novinarima rekao kako uvijek i sa svima želi razgovarati, ali da ovog časa “ne vidi o čemu”, iako su, što se Srbije tiče, “vrata uvijek otvorena”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.