Grbin o Ini: Premijer je bacio bombu i sakrio se

Vijesti 28. pro 201612:41 > 12:42
N1

SDP-ovac Peđa Grbin za N1 komentirao je najavu Vlade da od MOL-a namjerava otkupiti dionice Ine i vratiti je u vlasništvo države.

”Koliko to košta? To je osnovno pitanje. Jutros je moj kolega Lalovac gostovao kod vas i on se tom pitanju stručno posvetio. Koliko košta, odakle taj novac, zašto je ovaj model izabran kao najpovoljniji (temeljem koje analize) i konačno pitanje – što nakon te provedene transakcije? Odakle će doći novac za modernizaciju i širenje poslovanja te nova istaživanja? Niti na jedno od tih pitanja odgovora nema. Plenković je rekao da ovdje zbog osjetljivosti transakcije neke stvari ne smiju ići u javnost. To je samo djelomično točno. U konkretnom slučaju građani imaju pravo znati odakle će taj novac doći i koliko će nas to koštati”, rekao je Grbin.

“Nedostaju nam svi ulazni parametri da bi se o ovoj temi mogli dogovoriti”, kaže Grbin i podsjeća da je premijer na Badnjak objavio informaciju i da nakon toga Vlada već pet dana šuti.

Upozorava da u proračunu za 2017. nisu predviđena sredstva za kupnju Ine, a ako se računa da kredite koji bi se otplaćivali iz dobiti tvrtke, kaže da je to sve upitno jer je potrebno puno novca ulagati u modernizaciju rafinerija: “Pitanje je može li se taj dug vraćati od dobiti tvrtke.”

“U ovo se utrčalo nepripremljeno”, dodaje.

“Trebalo je najprije apsolovirati posljedice arbitražnog postupka, i koje su posljedice te odluke na druge postupke koji su u tijeku, posebno postupka koji se vodi u Washingtonu, sagledati ekonomske aspekte tih odluka, i nakon toga donijeti odluku.”

Ponavlja da se ne može najaviti otkup dionica Ine, a da se ne znaju ključne informacije. “Mi u SDP-u nismo protiv toga, ali ne možemo to niti podržati dok ne dobijemo te podatke”, kaže Grbin.

Nacionalizacija – umjesto privatizacije

Upozorio je da najava vraćanja Ine u ruke države nije u skladu s aktualnim zakonima.

“To je nacionalizacija, ne mora biti nasilna, ali kada država uzima privatnu imovnu – to je nacionalizacija, a mi na snazi imamo zakon o privatizaciji Ine”, upozorava Grbin na nelogičnosti.

“Premijer je bacio bombu i onda se sakrio u sklonište, čeka da se dim raziđe, kako bi se vratio kao veliki pobjednik”, slikovit je Grbin.

Zbog ovog poteza SDP-ovac je Plenkovića usporedio s bivšim premijerom Ivom Sanaderom: “Ovo je potez koji je Sanader uživao raditi u svom premijerskom mandatu”.

Podsjetio je da su na sličnost HDZ-ovih premijera i ranije skretali pozornost, ali da potez o povratku Ine u ruke države najočitiji primjer.

Skočila cijena dionica

Od kada je Vlada najavila da namjerava otkupiti dionice domaće naftne kompanije od mađarskog MOL-a raste cijena dionica Ine.

Na Zagrebačkoj je burzi u srijedu cijena dionice Ine porasla daljnjih 9 posto, nakon što je već u utorak skočila više od 9 posto, pa je dosegnula 3.500 kuna, najvišu razinu od kolovoza prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.