Janković prozvala Crkvu za 'žicanje i emocionalnu ucjenu'

Vijesti 28. pro 201615:26 > 15:29
Igor Kralj/PIXSELL

Slikarica Dunja Janković na svom Facebook statusu objavila je pismo Župe Rođenja Blažene Djevice Marije, čime je, kako navodi, htjela upozoriti na 'bezobrazno žicanje i emocionalno ucjenjivanje Crkve'

Nakon što je u svibnju stala ispred Markićkinog Hoda za život, slikarica Dunja Janković danas je na Facebook profilu objavila fotografije pisma kojeg je dobila od Župe Rođenja Blažene Djevice Marije s Lošinja.

U svojoj objavi Janković piše kako Župa moli građane da pomognu s nešto milodara svećenstvu i obnavljanju fasade na crkvi.

Slikarica također naglašava kako ‘Crkva koja ‘svoju’ zemlju na otoku iznajmljuje privatnoj firmi kako bi se na njoj izgradio najveći golf teren u Hrvatskoj. I nešto hotela i vila od oko 1.300 ležaja sve skupa. Na oko 300 hektara’.

“Ali, izgleda da novci od rentanja zemlje za ovaj 50 milijuna eura težak projekt nisu dovoljni pa nas mole da im pomognemo s nešto milodara za svećenstvo i obnovu fasade na crkvi. Jer, kako sami u pismu kažu: “Ne bi bilo lijepo vidjeti u župnim knjigama kako neka naša obitelj o ovoj crkvenoj obavezi ne vodi računa!” Uskličnik. Dakle, ta NAŠA pomoć NJIMA, se u crkvenim redovima naziva SAMOPOMOĆ. Međutim, što to znači SAMOPOMOĆ? Po meni, značenje SAMOPOMOĆI bi bilo npr. kada se pomoć, u ovom slučaju novci, stvore sami od sebe, da li po duhu svetom ili na neki drugi samopomoćni način (npr. kroz podebljanu molitvu)”, napisala je.

Prije koju godinu, Crkva na Lošinju (pod Krčkom biskupijom) je odlučila iznajmiti preko 300 hektara svoje zemlje privatnoj firmi Jadranka, za izgradnju najvećeg golf igrališta u Hrvatskoj, investiciji koja je vrijedna preko 50 milijuna kuna. O tome sam htjela upozoriti objavljujući otvoreno pismo Papi Franji, jedan tragikomični potez koji sam napravila smatrajući taj projekt socijalno i ekološki opasan za otočku zajednicu. Činjenicu da će od njega Crkva ubirati ogromne i neoporezive svote smatram moralno odvratnom. Međutim, to u Hrvatskoj nije shvaćeno kao skandalozno. Ovo pisamce za milodare sam dobila u svom sandučiću i dobivam ga uredno svake godine. Ove godine sam ga odlučila objaviti kako bi, nakon svega gore navedenoga, ovo bezobrazno žicanje i emocionalno ucjenjivanje bilo vidljivije”, izjavila je Janković za N1.

“Tako da, molim sve vjernike da ne daju svoje novce u Crkvenu prasicu, već da se ovih dana intenzivno mole, kako bi se Crkvi desila SAMOPOMOĆ da se prijeko potrebni novci SAMOSTVORE te se na taj način obnovi fasada crkve i nahrani gladno svećenstvo u ovim teškim vremenima”, istaknula je Dunja Janković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.