Što zapravo predstavlja zvijezda petokraka?

Vijesti 29. pro 201618:27 > 18:37
Ilustracija

U prvom redu crvena petokraka zvijezda bila je simbol komunizma – idealnog društvenog uređenja, kao i općenito socijalizma - puta prema komunizmu.

Istina, pod znakom crvene zvijezde jedinice JNA napadale su i razarale tijekom agresije na Hrvatsku brojne hrvatske gradove i sela. Poginule su tisuće ljudi u obrani Hrvatske, mnogi su ostali s doživotnim invalidima, a zbog čega i ne treba čuditi opravdana averzija prema zvijezdi.

Istina je i to da se Hrvatska temelji i na antifašizmu čiji je simbol crvena zvijezda petokraka, svakako da su to dvije različite crvene zvijezde petokrake, piše Slobodna Dalmacija.

 O zvijezdi petokraki ipak treba znati barem malo više, u prvom redu da je crvena petokraka zvijezda bila simbol komunizma – idealnog društvenog uređenja, kao i općenito socijalizma – puta prema komunizmu. SSSR je pod vodstvom Komunističke partije zvijezdi dodao srp i čekić, simbol seljaštva i radništva.

Tijekom, i nakon Drugog svjetskog rata crvenu zvijezdu koriste partizanski borci, a nakon uspostavljanja FNRJ 1945. godine crvena zvijezda je prihvaćena kao simbol na zastavi i grbu, pored ostalog na zastavama i grbovima republika.

Značenje zvijezde nije do kraja razjašnjeno, pretpostavki je u izobilju, interesantne su one iz SSSR-a, kao što je da pet krakova predstavlja pet prstiju na rukama radnika ili pet kontinenata ili pet socijalnih grupa (mladost, vojska, industrijalci, poljoprivrednici i inteligencija) koje bi vodile SSSR do komunizma.

Pentagram kao mistični simbol

Danas brojne države na svojim zastavama i grbovima koriste petokraku zvijezdu u raznim bojama i veličinama. Zvijezda petokraka se danas nalazi na zastavama 57 zemalja (Alžir, Australija, Brazil, Čile, Etiopija, Filipini, Kuba, Maroko, Tunis, Kina, Kosovo, BiH, SAD, Senegal, Turska,…).

Od svih zvijezda s pet krakova povijesno i religiozno je najinteresantniji pentagram kao mistični simbol u antičkoj i srednjovjekovnoj mistici i magiji.

Pentagram  (zvijezda petokraka) je i simbol vječnosti i svetog trojstva. Prema predaji pentagram predstavlja savršenog čovjeka s nogama na zemlji, rukama u zraku i glavom prema nebu, označavajući omnipotenciju (svemoć), omniscijenciju (sveznanje) i dominaciju nad inferiornim silama, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.