Braniteljima dio kolača? Traže sedam posto dionica HEP-a

Vijesti 04. sij 201712:34 > 12:43
N1

Branitelji vjeruju da će i oni imati koristi od privatizacije HEP-a i računaju da će Vlada Andreja Plenkovića sedam posto dionica tog podzeća prenijeti u Fond hrvatskih branitelja, kao što je bio slučaj u inicijalnim javnim ponudama za Inu i HT.

Korist od najavljene prodaje 25 posto HEP-a očekuju i hrvatski branitelji.

“Kao prvo, ova Vlada treba ispraviti nepravdu koju nam je Milanovićeva Vlada nanijela prilikom privatizacije Croatija osiguranja. Tadašnji ministar financija Slavko Linić nije nam htio dati sedam posto dionica. S obzirom da država posjeduje još 28 posto vlasništva u toj firmi, očekujemo da sedam posto od toga bude dodijeljeno Fondu hrvatskih branitelja. Što se HEP-a tiče, naš predstavnik u Vladi je ministar Tomo Medved i on će, vjerujem, inicirati sastanak u Vladi o tome. Očekujemo i sedam posto dionica HEP-a ili da nam se to na neki način kompenzira. Fond hrvatskih branitelja mora opstati”, rekao je jučer predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić za Novi list.

Međutim, iz jučerašnjih se riječi potpredsjednice Vlade Martine Dalić teško može zaključiti da će želje branitelja, barem kad je o HEP-u riječ, doista biti ispunjene.

“To je svakako jedna od odluka koju treba donijeti tijekom ovoga procesa. U povijesti smo imali uspješne IPO-e u HT-u i Ini, a model tada primijenjen bit će korišten i u ovoj transkaciji”, krajnje je šturo Martina Dalić odgovorila na novinarsko pitanje hoće li Vlada sedam posto dionica HEP-a rezervirati za branitelje.

Ali, znakovita je njezina kategorična tvrdnja da će Vlada prodati 25 posto minus jednu dionicu HEP-a, a da će država zadržati preostalih 75 posto. U tako postavljenoj stvari mjesta za prepuštanje sedam posto dionica braniteljima jednostavno nema.

“Jedva čekam saznati kako će se ovo rasplesti. Moram priznati da me čudi što narodna Vlada dionice Croatija osiguranja već nije prenijela u Fond branitelja. Znam kako su Đakić i ostali napadali našu nenarodnu Vladu kad to nije učinila. Iznenađen sam i što narodna Vlada nije odmah samoinicijativno objavila da će sedam posto dionica HEP-a dati braniteljima, ali očekujem od Đakića da barem žestoko inzistira na tome”, kazao nam je jučer bivši ministar branitelja Predrag Matić za Novi list.

Naime, on je prije tri godine nagovarao Linića da određeni postotak dionica Croatija osiguranja da braniteljima, ali nije uspio.

“Govorio mi je da – ne da. Objašnjavao je da postoje loša iskustva s dionicama Ine, koje su branitelji ubrzo nakon što su ih dobili prodali MOL-u, i da će im radije dati živu lovu. Na kraju ni to nije realizirao, ali Plenković sigurno hoće”, ističe Matić.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm traži i da se prijenos dionica privatiziranih tvrtki vrati kao zakonska obveza.

“Braniteljima je dosta obećanja. Bilo bi dobro da se zakonom vrati tih sedam posto. Ovako ovisimo o obećanjima političara, branitelji moraju moliti za svoja prava. Vrati li se takva odredba u zakon, više nitko neće moći reći, “e, sada branitelji slušaju pa ćemo im nešto dati”, istaknuo je Klemm za Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.