SDP se konačno bori za radnička prava – osnovali sindikat

Vijesti 04. sij 201714:19 > 14:27
Davor Puklavec/PIXSELL

Unutar SDP-a osnovan je sindikat kojem je cilj, kako neslužbeno doznajemo, 'zaštititi radnička prava zaposlenih u stranci'.

Kako neslužbeno doznajemo, jučer je obaviješten predsjednik SDP-a da se unutar stranke osnovala sindikalna podružnica Novog sindikata. Novopečeni sindikalisti zatraži su sastanak s Davorom Bernardićem, koji bi se trebao dogoditi u nekom razumnom roku.

Na ovaj potez, kako doznajemo, odlučili su se zbog najavljene sistematizacije u stranci, koja bi mogla voditi rezanju plaća, ali i otpuštanju ljudi zaposlenih na Iblerovom trgu.

Naime, slijedom izbornih rezultata, sredstava iz državnog proračuna su smanjena, kao i sami prihodi stranke. Stranački budžet osiromašli su i izborni procesi u 2015. i 2016. godini. Već ranije u medije je ‘procurila’ informacija kako će se možda ići u smjeru racionalizacije plaća, ali i otpuštanja. Upravo takve najave, kako neslužbeno doznajemo, potaknule su sindikalno organiziranje u SDP-u.

Kako u ovom trenutku članstvo nema uvid u financijske planove stranke, a sindikat bi trebao imati takvu mogućnost, doznajemo da su se unutar SDP-a odlučili na ovaj čin kako bi zaštitili vlastita radnička prava.

Podsjetimo, SDP je 2015. ostvario 46,3 milijuna kuna prihoda, a rashodi su im bili 47,2 milijuna kuna. SDP je u 2015. raspolagao s nešto više od 46 milijuna kuna, a najviše novca (oko 30 tisuća kuna) dobili su iz državnog proračuna, dok su iz donacija dobili oko 580 tisuća kuna.

Iz državnog proračuna dobili su 29,8 milijuna kuna, a dio tog iznosa – 22,2 milijuna kuna odnosi se na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a 7,6 milijuna kuna na naknadu troškova izborne promidžbe za parlamentarne izbore.

Iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ostvarili su prihode u iznosu od 8 milijuna kuna, od čega se 7,7 milijuna kuna odnosi na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a oko 320 tisuća kuna na naknadu troškova izborne promidžbe.

SDP je 2015. od članarina dobio dva milijuna i 256 tisuća kuna, no dug članova SDP-a prema stranci u proteklih osam godina popeo se na 15 milijuna kuna.

U stranci kažu da je razlog taj što gotovo polovina od službeno 40-ak tisuća članova stranke ne plaća mjesečnu članarinu od 20 kuna za zaposlene, pet kuna za umirovljenike i jednu kunu za nezaposlene SDP-ovce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.