Obećanje, ludom radovanje: Kako je HDZ izigrao mlade

Vijesti 05. sij 201715:00 > 15:13
Robert Anic/PIXSELL

Od 1. siječnja i studenti su postali žrtvama porezne reforme. Osim što se ponovno udarilo po jednoj od ranjivijih društvenih skupina, zanimljivo je što je HDZ tijekom svoje predizborne kampanje obećavao kako neće doći do ovoga scenarija.

Iako je jedna od glavnih točaka HDZ-ove predizborne kampanje, s kojom su pod sloganom Vjerodostojno i osvojili vlast, bio program za mlade, čini se da im nije trebalo dugo da zaborave na obećano.

‘Nećemo kao naši prethodnici udarati po studentskom standardu’, naglašavali su u svom programu za mlade nazvanom ‘Biraj budućnost’.

Naime, tijekom kampanje su obećavali niz olakšica i pogodnosti za mlade, usmjeravanje mladih u daljnje školovanje, i sl. No, jedna od stavki programa je bila i promjena porezne granice prema kojoj će ‘studenti moći zaraditi do 50.000 kuna godišnje bez straha od ikakvih dodatnih poreza’.

“Mladi u Hrvatskoj zaslužuju najbolje”, govorio je u kampanji predsjednik mladeži HDZ-a Josip Bilaver naglašavajući kako će Vlada HDZ-a ‘poduzeti hrabre poteze’.

Međutim, nakon prvog siječnja Vlada je poreznom reformom udarila i na standard studenata.

Podsjetimo, poreznom reformom od 1. siječnja 2017. dolazi do drastične promjene: Prekoračite li godišnji limit od 15 tisuća kuna u 2017. godini, platit ćete porez od 24 posto, ali i prirez čija postotak ovisi o mjestu prebivanja. U Zagrebu on iznosi 18, u Rijeci 15, u Osijeku 13, a u Splitu 10 posto.

Dosadašnjih godina studenti su morali obraćati pažnju na dva limita svoje godišnje zarade. Prvi je bio 13.000, a drugi 50.000 kuna. Nakon prekoračenja limita od 13.000 kuna student je prestajao biti porezna olakšica roditeljima. U slučaju kada je student ostvario zaradu veću od 50.000 kuna godišnje, na iznos iznad tog limita plaćao bi porez.

Takva odluka Vlade izazvala je revolt studentske populacije – pokrenuta je online peticija, a najavljen je i prosvjed. Nešto nakon 14 sati svoj potpis, kojim se traži da se vrati neoporezivi iznos na 50.000 kuna godišnje, stavilo je nešto manje od 8.000 studenata.

Studenti su se organizirali i preko Facebooka u grupi Ostavite studente na miru, gdje također traže povrat limita na 50.000 kuna.

Štoviše, čak su se pobunili i ogranci mladeži HDZ-a na Facebooku.

“Tijekom prošle parlamentarne kampanje iznijeli smo Program za mlade u kojemu su sadržana obećanja za mlade kao i ciljevi prema kojima treba odrediti politike za mlade. Trenutno rješenje koje postoji u Pravilniku o porezu na dohodak nije nam prihvatljivo jer je u suprotnosti s našim stavom da se svim učenicima i studentima koji redovno izvršavaju svoje obveze u školi i na fakultetu mora osigurati neoporezivi primitak do iznosa od 50 000 kuna godišnje. Tražimo od resornog ministarstva da u najkraćem mogućem roku korigiran čl. 4., st. (1), točka 2 u tablici kako bi neoporezivi iznos za rad preko učeničkog i studenskog ugovora bio neoporeziv do 50 000 kuna godišnje”, napisano, pa izbrisano sa stranice Mladeži HDZ-a Zagreb.

U četvrtak popodne i Vlada se kratko oglasila tweetom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.