Ako student zarađuje više od 5.050 kn, treba se oporezivati

Vijesti 06. sij 201718:03 > 18:04
N1

U Dnevniku je gostovala Lucija Turković Jarža, savjetnica RRiF-a, koja je govorila o novom načinu oporezivanja zarade studenata.

Porezna savjetnica ocjenjuje da je rekacija studenata bila ishitrena, jer je Zakon kojim se definira oporezivanje zarada na snagu stupio tek 1. siječnja i da se trebalo čekati 90 dana da se donese i Pravilnik, čijom bi objavom bili poznati detalji kako će se i što oporezivati: “Mislim da je Porezna uprava trebala prije reagirati i objasniti da se donosi novi Pravilnik u kojem će sve biti razjašnjeno.”

“Prošle godine tko je zarađivao manje od 50.000 kuna nije ni imao osobni odbitak, nije mu bio potreban, ali sada su odlučili da neoporezivoj svoti koja iznosi 5.050 kuna priključe i osobni odbitak od 3800 kuna mjesečno. Znači, ako sudent zaradi do 5.050 kuna neće platiti nikakv porez, u slučaju ako njegova zarade bude tako kroz cijelu godinu. Ta neopreziva svota mjesečno iznosi 5.050 kuna i tu je uključen osobni odbitak od 3.800 i 1/12 od 15.000 kuna”, kaže Turković Jarža.

U slučajevima, primjerice, kada studenti rade više preko ljeta, ako zarada prijeđe 5.050 kuna, onda će taj mjesec morati platiti porez od 24 posto.

Porez će, pojašnjava, platiti i ako zarada na godišnjoj razini prijeđe zadani limit: “Na kraju godine će vratiti porez, ako zaradi više od 60.600 kuna. Naravno da će tada porez ostati državi, tako je bilo i do sada”, kaže porezna savjetnica podsjećajući da je limit do sada bio 50.000 kuna na godišnjoj razini.

Objasnila je kako će stvari funkcionirati dok se ne donese novi Pravilnik: “U priopćenju Porezne uprave su naveli da su Studentskim centrima izdani napuci kako bi trebali paziti na oprezivu svotu i naputke kako će raditi do donošenja Pravilnika”.

Koji student može zaraditi više od 5.050 kuna?

Pojašnjava da se neće ništa značajno promijeniti u odnosu na ranije, odnosno da zarade studeneta koje mjesečno ne prelaze 5.050 kuna neće biti oporezivane.

“Oni će praktički moći dobivati svote kao i ranije, morat će platiti porez jedino ako ostavre više 5.050 kuna, jedino tada će morati čekati kraj godine. S tim da je ranije neporezivi dio godišnje bio 50.000 kuna, a sada je 60.600 kuna – znači da im se samo produžio”.

Turković Jarža ocjenjuje da je neoprezivi iznos za studente na mjesečnoj razini približan prosječnoj plaći radnika: “Ako netko redovito studira, kako je moguće da ostvaruje toliku zaradu”, pita se i zaključuje da je korektno da se iznosi studentskih zarada iznad 5.050 kuna oporezuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.