Studenti o dvije teme žele razgovarati s Plenkovićem

Vijesti 08. sij 201712:07 > 12:16
N1

Novi način oporezivanja zarada studenata u TNT-u komentirao je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Na pitanje jesu li reakcijom Ministarstva financija i Prezne uprave otklonjene sve nejasnoće, Kolesar odgovara da jest – ali djelomično. Ističe da studentske zarade najviše utječu na studenski standard te da je zbog toga ova tema tako osjetljiva.

Kolesar je pojasnio što je studentima sporno u novom načinu oporezivanja njihovih zarada.

Prvo, kaže, uveden je mjesečni limit od 5.050 kuna, i ako ga student prijeđe, oprezuje se zarada i onda se naknadno vraća. Drugi element je, navodi, što su studenti preko studentskih predstavnika trebali biti uključeni u donošenje ovakvih pravilnika.

Predsjednik Vijeća studenata navodi da je plus što je podignut iznos na poreznu olakšicu s 13.000 na 15.000 kuna, a što znači da studenti mogu zaraditi dvije tisuće kuna  više u odnosu na ranije. Pozitivno je i što je povećan neporezivi iznos na godišnjj razini s 50.000 na 60.600 kuna, ali je problem, kaže, što je uveden mjesečni obračun a što znači da se ne može bez oporezivanja zaraditi više 5.500 kuna.

Radi se prek sezone za cijelu godinu

To je problem, kaže Kolesar, jer ima puno studenata koji rade samo par mjeseci godišnje, najčešće preko sezone, i što se tim novcem onda žive čitavu godinu.

“Svaka kuna preko toga bit će oporezivana s 24 posto, ali će se vraćati ako se ne prijeđe onaj iznos od 60.600 na godišnjoj razini”, pojašnjava.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će razgovarati sa studentskim predstavnicima, a Kolesar je za TNT otkrio o kojim temama bi s njim htjeli razgovarati: “To su Zakon o studentskom zboru koji treba definirati studentsko predstavljanje u HR i kako to pravno uokviriti u pravne propise, a drugo je usklađivanje naših normi s onim koje vladaju u Europskoj uniji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.