Tihomir Orešković otkrio kada će se odreći osiguranja

Vijesti 09. sij 201711:07 > 11:14
N1

Bivši premijer Tihomir Orešković otkrio je kako je sredinom prosinca prošle godine obavijestio nadležne da prestajem koristiti pravo na naknadu plaće, ali se i osvrnuo na svoje putovanje u Amsterdam s osiguranjem.

Nakon kratkog staža u Banskim dvorima, bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković vratio se u Tevu, farmaceutsku kompaniju iz koje je i došao na mjesto predsjednika Vlade.

U intervjuu za Večernji list Orešković je otkrio kada se odrekao prava na primanje dužnosničke plaće (6 plus 6 mjeseci) i zašto je imao osiguranje u Amsterdamu.

“Prije tri mjeseca izjavio sam da mi hrvatski propisi zabranjuju da vodim svoj posao ili radim na visokoj poziciji u Hrvatskoj i da ću zbog toga morati tražiti posao u inozemstvu. Nitko na to nije reagirao. Žalosno je i apsurdno da takvo stanje sprečava ljude koji imaju znanje i iskustvo da se angažiraju u interesu RH. Isto tako sam izjavio da se želim što prije vratiti na posao, tako da mi nikad nije bila namjera do kraja konzumirati ”famoznih” 6+6. Iako su me neki htjeli prikazati u lošem svjetlu, ja sam održao svoju riječ i u roku od dva mjeseca pronašao sam novi posao, a već sredinom prosinca prošle godine obavijestio sam nadležne da prestajem koristiti pravo na naknadu plaće. Isto je i s osiguranjem. Nikad nisam imao namjeru koristiti pravo na osiguranje punih šest mjeseci i žao mi je što je došlo do ovakve situacije”, pojasnio je.

“Kao što znate, ja sam prvi bivši hrvatski premijer kojem je ponuđena visoka poslovna pozicija u inozemstvu. Dakle, radi se o presedanu, da bivši premijer zarađuje plaću na privremenom radu u inozemstvu. Da sam ostao sjediti u Zagrebu, vjerojatno se ovo pitanje ne bi ni postavilo. Prošli tjedan bio sam u Amsterdamu da riješim administrativne stvari i pronađem novi smještaj. S obzirom na to da još nisam počeo raditi na novom poslu, pratili su me službenici osiguranja. Smatram da je primjereno da službenici MUP-a vide gdje će bivši premijer stanovati i da daju svoju stručnu sigurnosnu procjenu. Ja ću se odreći mjera sigurnosti nakon što od MUP-a dobijem potvrdu da za mene i moju obitelj ne postoji sigurnosni rizik”, rekao je za Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.