Prijeti li Hrvatskoj epidemija ospica?

N1(screenshot)

Dvije osobe su hospitalizirane u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević zbog zaraze ospicama. Iako se sumnjalo na tri zaražene osobe, jedna djevojčica i i jedna 20-godišnja osoba se trenutno nalaze u bolnici s potvrđenom dijagnozom ospica.

Liječnici iz zagrebačke bolnice Fran Mihaljević potvrdili su da su osobe zaražene van granica Hrvatske te dodaju kako je u Hrvatskoj mala vjerojatnost epidemije zbog dobre procjepljenosti. Naime, u Hrvatskoj je zbog jakih javnih kampanja i preventivnog programa cijepljeno 95 posto stanovištva. U Hrvatskoj nije bilo epidemije ospica od 2005. godine.

VEZANE VIJESTI

S druge strane, u susjednoj Bosni i Hercegovini epidemija traje od proljeća ove godine i trenutno se sumnja da je zaraženo 3.000 osoba.

Liječnici iz zagrebačke bolnice upozoravaju kako je za ovu bolest ključno uredno cijepljenje. Djeca se prvi put moraju cijepiti s 12 mjeseci, te drugi put u prvom razredu osnovne škole, dakle sa šest do sedam godina starosti.

“Pojava ovakvih bolesti kao što su ospice ponovno nas upozorava na to da je potrebno i dalje cijepiti djecu, dakle, protiv svih bolesti protiv kojih se u Hrvatskoj cijepi je potrebno dati cjepivo, nadalje Republika Hrvatska je iznimno blizu Republike Bosne i Hercegovine u kojoj je zabilježena upravo epidemija ospica zbog toga što postoje nekakvi džepovi neprocjepljenosti tamo”, rekao je Josip Jagić glasnogovornik Ministarstva zdravstva.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu reporterke N1 Tine Kosor.