Predsjednica na svečanosti kritizirala 'lažni pacifizam'

Vijesti 16. sij 201711:55 > 11:58
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL (ilustracija)

Izvođenjem himne i minutom šutnje počela je danas svečana sjednica Sabora u povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na sjednici su bili nazočni i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Plenković je rekao da se danas, 25 godina poslije, prisjećamo tih dana kad smo se borili u posebnom teškim uvjetima i podnijeli iznimnu žrtvu. – U jeku nametnutog rata i velikosrpske Miloševićeve agresije, branitelji su za samostalnost Hrvatske dali nemjerljiv doprinos i požrtvovnost. Izgubljeni su nevini životi, naših ljudi protjerani su iz domova – rekao je Plenković, dodajući da je u tim danima ključno bilo jedinstvo hrvatskog naroda, a naglasio je i državničku politiku prvog predsjednika RH Franje Tuđmana te hrvatsku diplomaciju koja je uvjerila međunarodnu zajednicu u važnost priznanja RH.

Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Nakon premijera, prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov te zahvalio državama koje su od početka stajale uz Hrvatsku.

– Danas obilježavamo povijesni trenutak kojim je hrvatskom narodu politički priznato pravo za izgradnju vlastite budućnosti. Ne zaboravimo da je međunarodno priznanje Hrvatska stekla ta vrijeme Domovinskog rata, a na granice smo došli tek šest godina kasnije. Žrtve Vukovara, Škabrnje, Petrinje i drugih hrvatskih mjesta neka nam uvijek budu u sjećanju. Iznimno je bitna uloga prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je državničkom mudrošću vodio Hrvatsku. Danas tako stečenu slobodu i priznanje moramo dostojno iskoristiti. Naša domovina zaslužuje i može biti i u europskom i u svjetskom vrhu, bilo u području znanosti, razvoja novih tehnologija, bilo u sportu, obrazovanju. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no ’90-e su nam podsjetnik kako ništa nije nemoguće kad se zajedno založimo za zajednički cilj – rekao je Petrov te poručio kako će se kao predsjednik Hrvatskog sabora truditi da djeca u budućnosti imaju bolje uvjete u Hrvatskoj kako ne bi morala iseljavati van.

– Trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas kao što smo mi danas ponosni na stvoritelje Hrvatske da kada se okrenu za 25 godina i vide gospodarski razvijeniju Hrvatsku iz koje neće odlaziti jer će imati u svojoj državi uvjete za sretan i dostojanstven život. Dajmo sve od sebe da zaslužimo jednaku zahvalnost. Živjela Hrvatska – poručio je Petrov.

Donald Tusk nazočnima se obratio na hrvatskom jeziku, a njegovo citiranje stihova budnice “Još Hrvatska ni propala dok mi živimo” dočekano je pljeskom.

– Znam koliko vam znači vaša neovisnost, platili ste visoku cijenu. Europa i UN priznali su vašu neovisnost vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te poštovanje međunarodnih propisa istinski priorite. I niste nas iznevjerili. Dobro ste iskoristili zadnjih 25 godina. Zaštitili ste svoj narod od mržnje i započeli izgradnju moderne europske države – rekao je Tusk, koji je na kraju citirao i stihove “Lijepe naše”.

N1

Predsjednica se zahvalila braniteljima koji su u “časnom Domovinskom ratu obranili Hrvatsku” te Franji Tuđmanu koji je ‘politikom pomirbe uspješno izgradio nacionalno jedinstvo’.

‘Posebno je bio važan doprinos hrvatskog iseljeništva, a veliko značenje imalo je i duhovno i humanitarno djelovanje svih vjerskih zajednica. Bilo je to vrijeme kada u svijetu nismo imali mnogo prijatelja. Utoliko je prijateljstvo onih malobrojnih bilo tim dragocjenije – rekla je predsjednica, koja je također kritizirala “lažni pacifizam i etički relativizam“.

– Nek nam živi vječna i jedina domovina Hrvatska – zaključila je.