Senat odlučio: Hrvatski studiji su postali odjel!

Vijesti 17. sij 201716:55 > 17:01
N1

Senat Sveučilišta u Zagrebu promijenio je na današnjoj sjednici status Sveučilišnog centra Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel Hrvatski studiji, kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon što su studenti Hrvatskih studija danas prosvjedovali pod prozorom Rektorata Sveučilišta u Zagrebu kako bi im se priznao status fakulteta, Senat je ipak donio Odluku o promjeni statusa Sveučilišnoga centra Hrvatski studiji u Sveučilišni odjel Hrvatski studiji.

“Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na sjednici održanoj danas Odluku o promjeni statusa Sveučilišnog centra Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel Hrvatski studiji, kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu”, napisali u priopćenju.

“Uz provedbu statusne promjene zadužene za privremena tijela Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji – pročelnik Sveučilišnog odjela, Kolegij i Znanstveno-nastavno vijeće Sveučilišnog odjela. Sukladno odluci Senata, ova tijela imaju zadaću izraditi Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija, donijeti druge akte te pripremiti studijske programe u skladu s prihvaćenim preporukama. Postojeći odjeli Sveučilišnog centra Hrvatskih studija nastavljaju rad kao odsjeci Sveučilišnog odjela, a zaposlenici i vanjski suradnici zadržavaju sva stečena prava na temelju skopljenih ugovora”, nastavljaju.

“Studenti upisani na studije Hrvatskih studija imaju pravo završiti studij prema programu i uvjetima koji su vrijedili u trenutku njihovog upisa”, zaključeno je u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, studenti Hrvatskih studija danas su prosvjedovali ispred zgrade Rektorata naglašavajući kako bi kao ‘najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište, Hrvatski studiji trebali dobiti zasluženi status fakulteta i pripadajuću autonomiju, a ne status odjela pod vodstvom Rektorata’.

Smatraju da rektor Damir Boraskoči cijeli proces i umjesto fakulteta nudi status odjela iako ne postoji niti jedna pravna zapreka da se odmah pokrene proces dobivanja statusa fakulteta.

Studenti su transparentima poručili Borasu da ne priznaju poraz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.