Umro Ivan Vekić, drugi hrvatski ministar unutarnjih poslova

Vijesti 17. pro 201419:46 > 19:53
Izvor: youtube/screenshot

Drugi hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić umro je večeras u Kliničkoj bolnici u Osijeku u 76. godini života.

Vekić je rođen u Poljicama kod Vrgorca 18. listopada 1938. godine. Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice 1989. i saborski zastupnik od 1990. do 1992. godine. Funkciju ratnog ministra obnašao je od 31. srpnja 1991. do 18. travnja 1992. godine, nakon Josipa Boljkovca. Između ostalog, odlikovan je Redom Ante Starčevića.

Prije nekoliko godina bio je jedan od osnivača i predsjednik Udruge “Hrvatska straža”.

Taj osječki odvjetnik nakon završetka Domovinskog rata posvetio se pisanju knjiga, među kojima je zapažen roman “Polje puno krizantema”, a ove godine promovirao je “Petu zapovjed”, književno djelo koje govori o Domovinskom ratu.

Predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Osječko-baranjske županije i član “Hrvatske straže” Tomislav Hajduković izjavio je u srijedu navečer Hini kako je duboko pogođen odlaskom čovjeka koji je, kako je istaknuo, “cijeli svoj život utkao u ideju o slobodnoj, pravednoj i dostojanstvenoj Hrvatskoj”. Bio je političar, književnik i čovjek spreman uvijek pomoći drugima, rekao je Hajduković.