'Plenkovićev govor nije bio dramatičan, ali situacija jest'

Vijesti 18. sij 201710:48 > 10:56
N1

Premijer Andrej Plenković vratio se u prosincu sa sastanka Europskog vijeća i danas je o tome izvjestio saborske zastupnike. Glavne teme sastanaka Europskog vijeća u prošloj godini bile su migracijska kriza, Brexit, ali i gospodarski rast, zapošljavanje... Premijerov je govor za N1 televiziju komentirao profesor FPZG-a, Zoran Kurelić.

“Izvještaj je po prirodi morao biti dosadan jer se ne radi o političkom govoru, ali je bio dobar. Premijer je rekao što su radili, koji su temeljni problemi… Jasni su stavovi premijera da Hrvatska mora snažno podržati europski projekt koji je u krizi”, kazao je Kurelić.

Ipak, nisu jasna stajališta Hrvatske u Bruxellesu, odnosno jesmo li samo poslušnici velikih sila.

“Iz ovog nastupa to sigurno ne možemo iščitati. Čini mi se da premijer nije držao nužnim da izvještaj iskoristi da pojasni koja bi bila naša pozicija u odnosu na Brexit. Hrvatska prvi put u svojoj suvremenoj povijesti je igrač bez koje se ta stvar neće riješiti. Koliko god mali bili, ovaj puta imamo pregovaračku snagu. Nikad dosad nisam uspio iščitati što je naša pozicija točno”, smatra Kurelić.

Tvrdi da je Plenković oduvijek bio proeuropski orijentiran i da je u ulazak Hrvatske u EU bio uključen od početka. Očito je da mu je jako stalo do europskog projekta bez obzira na sadašnju situaciju.

“Govor nije bio dramatičan, ali situcija objektivno jest dramatična. Vidjet ćemo kako će se Hrvatska pozicionirati”, rekao je Kurelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.