Orepić: Sigurnosni izazovi traže jaču suradnju policija

Vijesti 19. sij 201719:35 > 19:38
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je po povratku sa sastanka sa srbijanskim kolegom Nebojšom Stefanovićem, obišao granični prijelaz Tovarnik i tom prilikom izjavio da sigurnosni izazovi traže još jaču suradnju policija.

“Sigurnosni izazovi koji proizlaze iz migrantske krize polako izlaze iz sfere migrantske problematike i ulaze u jednu problematiku koja se može promatrati kao ilegalni i kriminalni procesi druge naravi. Tako da se sve češće susrećemo sa ilegalnim procesima na granici, s krijumčarenjem ljudima i moramo dati odgovore na takve sigurnosne izazove.

Da bi dali kvalitetne odgovore na te sigurnosne izazove, to podrazumijeva suradnju susjeda. U tom sam duhu danas bio kod svog kolege u Srbiji gdje smo dogovorili radni sastanak na operativnoj razini glavnih ravnatelja koji će detaljno razraditi postupanja po toj problematici”, stoji između ostalog u Orepićevoj izjavi za medije.

Policijska postaja Tovarnik, gdje je ministar bio u posjeti, jedna je od četiri policijske postaje u kojoj se od kraja 2016. provodi Sustav nadzora zelene granice na šest lokacija. Sustav se provodi još i u Postaji granične policije Bajakovo, Policijskoj postaji Vrbanja i Vukovar, a financira se iz Schengen Facility Funda. Radi se o tehnološki najnaprednijem sustavu nadzora, koji sadržava dnevnu kameru visoke rezolucije, te termovizijsku kameru za noćna promatranja i zemaljski radar. Ovaj sustav postavljen je i u PU splitsko–dalmatinskoj, javlja HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.