Matić: Osnivamo novu stranku, blisku desnom centru

Vijesti 22. sij 201718:32 > 18:37
N1

Gost u Dnevniku u 18 bio je bivši predsjednik zagrebačkog HSS-a, Nenad Matić.

Nakon 22 godine rekli ste doviđenja HSS-u, a ne zbogom, što to znači? Nastavljate li negdje dalje svoje političko djelovanje?

Nakon 22 godine je vrlo teško donijeti takvu odluku, ali kad ste član stranke morate poštovati njezino vodstvo. Kad se makne Krešo Beljak, i kad u HSS-u bude normalno vodstvo, spremni smo vratiti se u HSS. Na nivou Grada Zagreba nastavit ćemo djelovanje.

Više ste puta ponovili kako je uzrok nezadovoljstva isključivo Krešo Beljak jer je nedemokratski vodio stranku, a kada smo danas kontaktirali Beljaka nije vas štedio, rekao je da ste uhljeb.

Prvo, već iz izjave Kreše Beljaka vidljivo je da se ja i on razlikujemo svjetonazorski. Ja o njemu ne želim govoriti. Izašli smo iz HSS-a, zato što Beljak stranku vodi nedemokratski i ne na način kako je to bilo prije. To nije isti HSS u koji smo se učlanili prije 22 godine. Moraju biti neki standardi ponašanja. Danas je 2017. godina, a ne mogu vjerovati da se ovo događa u HSS-u. Stranka bi trebala biti demokratska, svi bi se trebali moći kandidirati, izaći u utakmici.

Rejting je stranke pao, a Beljak kaže da ste izašli iz stranke, jer ste se uplašili nadoazećih lokalnih izbora. Danas se moglo čuti na vašoj konferenciji za novinare da je Beljak s SDP-om potajno dogovorio suradnju na lokalnim izborima u Zagrebu i Samoboru.

U tijeku su dogovori s SDP-om oko cjelokupne Zagrebačke županije i tu će on dobiti šlep službom SDP-a kojega zastupnika, kojega vijećnika. Krešo Beljak očekuje od njih veću potporu. Mi se ne bojimo za rezultat. Izašli smo iz stranke i gradimo svoju političku grupaciju, blisku desnom centru. Nismo u strahu. Idemo sami u tu priču, vjerujemo u sebe, ne bojimo se.

Radite u jednoj od podružnica Zagrebačkog holdinga, znači li to da ste skloni Milanu Bandiću i postoji li mogućnost da uđete u njegovu stranku?

Što se tiče Beljakove grozne rečenice oko uhljeba, njemu su svi koji rade u gradskim uredima uhljebi. Ja imam ugovor na neodređeno. Nije namjera niti Bandiću niti bilo kome da nas ucjenjuje. Mi ćemo imati svoj program i odrediti građanima riješiti nekoliko stvari, za koje tražimo da ih budući gradonačelnik napravi. Tko bude najbliži tome da to napravi, podržat ćemo ga.

Hoćete li osnovati novu stranku?

Morat ćemo nešto napraviti, najvjerojatnije tako nešto, ali u kojem obliku nismo odlučili.

Marijana Petir danas je poručila da ne želi izaći iz stranke. Što će se dalje događati?

Ono što će se događati po terenu, sporadično će puno ljudi izaći, raspast će se većina županija. Krešo Beljak razbija ono najvrednije – infrastruktur HSS-a. Bit će jedan od glavnih gubitnika lokalnih izbora.

Kako cijenite ljude koji su ostali u HSS-u?

To su delegati koji su promijenjeni. Od 830 delegata, on je dobio 525 glasova. Nije bilo demokracije, na listiću se moglo zaokružiti Krešu Beljaka ili samo prekrižiti listić. Demokracija na Beljakov način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.