Izrael: Plenković protiv poricanja holokausta i revizionizma

Vijesti 24. sij 201715:55 > 16:08
Andrej Plenković na Twitteru

Dok mu kod kuće židovske organizacije odbijaju doći na događaje kojima se obilježava pogrom židovskog naroda u Hrvatskoj u doba NDH, odnosno holokaust, Andrej Plenković u Izraelu posjećuje Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem i objavljuje fotografije i videe na Twitteru.

U knjigu posjetitelja upisao je svoje “iskrene izraze sućuti” za žrtve te naveo kako se time pridružio poruci čovječanstva koja kaže: “Nikad više!”

Memorijalni centar je utemeljen 1953. u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor – Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

“Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i poricanja holokausta pojačana je današnjim posjetom i sjećanjem na preko 100 hrvatskih pravednika među narodima”, napisao je Plenković, među ostalim.

Podsjetimo, usprkos opetovanim zahtjevima oporbe, civilnih organizacija i građana, Plenkovićeva Vlada ne želi ukloniti spomen-ploču s natpisom na kojemu se ističe ustaški pozdrav “Za dom spremni!” iz Jasenovca, gdje je za vrijeme holokausta palo ponajviše ne samo židovskih žrtava, već i Srba, Roma te političkih protivnika ustaškog režima.

Plenković se u Izraelu, podsjetimo, nalazi zahvaljujući pozivu kontroverznog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.