'Korupcija se događa pod pokroviteljstvom države'

Vijesti 25. sij 201717:50 > 17:55
N1

Hrvatska je korumpiranija zemlja nego prošle godine. Dojam je to njenih građana, a ovaj puls nacije mjeri organizacija Transparency international. Za Dnevnik u 18 o korupciji u Hrvatskoj govorio je Carl Dolan, direktor Transparency Internationala Europa.

Hrvatska se pridružila najgorima u Europskoj uniji zajedno s Bugarskom, Grčkom, Italijom i Rumunjskom. Što se dogodilo u Hrvatskoj da je došlo do ovakvog pada na ljestvici?

Ono što smo naučili u Transparency Internationalu u više od 20 godina borbe protiv korupcije jest da vam je potrebno mnogo faktora da suzbijete korupciju. Jedan od tih faktora su slobodni mediji, a drugi je civilno društvo koje se razvija. Vidjeli smo da su obje stvari bile napadnute u Hrvatskoj. Tu mislim na rezove u nacionalnoj zakladi koja podržava nevladine organizacije, kraj mandata osobe na čelu agencije za elektroničke medije te otpuštanja brojnih novinara i urednika iz državnih medija.

Izjavili ste jednom prilikom da su Mađarska i Hrvatska novo lice europske korupcije? Možete li biti malo precizniji po tom pitanju?

Ono što tu podrazumijevam jest da je u periodu prije i neposredno nakon pada Berlinskog zida korupcija bila pitanje individualnih poduzetnika koji su iskoristili kaos tog perioda, bilo je to bezakonje, vrijeme u kojem je sve prolazilo. Sada je situacija drugačija, korupcija se događa pod pokroviteljstvom države. Vladajuće stranke sada namjerno oblikuju institucije kako bi podržale njihov politički plan te kako bi potpomogli one koji ih podržavaju. Mađarska je dobra primjer za to, kao i Hrvatska.

Što je s ostatkom regije? Što je sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom?

Neki od ovih trendova vidljivi su i u tim zemljama. Jako dobar primjer kvazi autokratskog režima je Makedonija. No, općeniti trend je taj da zemlje koje su se pridružile Europskoj Uniji, poput Slovenije i Hrvatske stoje bolje od onih koje tek taj postupak trebaju proći. Ono što još vidimo u slučaju Hrvatske je da i kada uđete u klub europskih zemlja, moguće je i nazadovanje. Nemam sumnje da ako bude odlučnosti u hrvatskom društvu, slobodnih medija i sudstva, velikog i slobodnog civlnog društva, da će Hrvatska skočiti na ovoj ljestvici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.