Škole policiji prijavile Ivana Pernara

Vijesti 29. sij 201708:44 > 08:49
N1

Policija u Zagrebu zaprimila je najmanje tri prijave iz srednjih škola da je saborski zastupnik Ivan Pernar neovlašteno, pritom ignorirajući upozorenja zaposlenika, ulazio u srednje škole i fotografirao se s maloljetnicima, javlja Jutarnji list.

Ravnateljica zagrebačke Hotelijersko-turističke škole Marija Rašan Križanac potvrdila da je o incidentu dopisom obavijestila predsjednika Sabora Božu Petrova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, dječju pravobraniteljicu i 1. policijsku postaju Zagreb. Saborski zastupnik, rekla je ravnateljica, prekršio je Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o zaštiti osobnih podataka, niz članaka iz Konvencije o zaštiti i pravima djeteta, a na koncu i kućni red i statut škole.

“Saborski zastupnik Ivan Pernar ušao je u školu na vrlo neprimjeren način, bez prethodne najave. Ignorirao je zaustavljanje na porti i ulazio u razrede. Obavijestila sam roditelje, a s učenicima smo razgovarali i ja, i nastavnici, i osoblje iz stručne službe”, kaže Rašan Križanac. Prema njenim informacijama ova škola nije jedina u koju je zastupnik Pernar nasilno ušao.

U dopisu institucijama navela je da su malodobna djeca (mahom 15-godišnjaci) ovim činom iskorištena u političke svrhe, da su se malodobni učenici slikali bez znanja i odobrenja roditelja te su fotografije objavljene na Facebooku.

“Da mi se prethodno najavio, vrlo rado bih porazgovarala s njim. Nemam ništa protiv da s djecom komunicira bilo tko, samo moram znati zašto, odnosno s kojim predviđenim ishodima. Na ravnatelju je da procijeni je li sadržaj koji se nudi učenicima primjeren i da za to preuzme odgovornost”, kaže ravnateljica. 

Prema mišljenju ravnateljice, Pernarov način ulaska u škole ne odgovara komunikaciji zastupnika.

“Svojim činom srušio je sve što je možda i dobro poručio u nekim javnim istupima. Šteta što je na ovaj način srozao neke važne sadržaje društvenog života i pretvorio ih u farsu vlastitom agresijom. Ako ga je netko naveo na to, odgovornost je na koncu Pernarova jer je prema djeci učinio nepopravljive stvari. S maloljetnicima se ne smije manipulirati”, kaže Rašan Križanac, uz podsjetnik da škola nije politička govornica. U njoj se može raspravljati o politici, ali se ne može nasilno ulaziti u školu.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su Jutarnjem da su protiv Ivana Pernara primili nekoliko dojava vezano uz njegove posjete školama. Sve navode iz prijava policija provjerava i potom će nadležnom Državnom odvjetništvu proslijediti izvješće na daljnje postupanje.

Uz upadanje u škole, sporne su i fotografije koje je objavio na društvenim mrežama. Na više fotografija jasno je vidljivo da su snimljene unutar ustanova, a neke od njih nastale su u školskom dvorištu. Na jednoj od fotografija, koja je u međuvremenu uklonjena, uočava se smotuljak koji konzumiraju djeca u Pernarovoj prisutnosti, a je li sadržaj “smotuljka” duhan ili nešto drugo, nije poznato, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.