'Uvođnje vojnog roka znači nekome jako velike provizije'

Vijesti 01. velj 201709:27 > 09:41
Ilustracija

Mirela Holy je istaknula kako je logičnije uvesti civilnu zaštitu nego vojni rok.

Komunikacijska stručnjakinja i bivša ministrica okoliša Mirela Holy komentirala je za N1 najavljeno uvođenje vojnog roka, odnosno jednomjesečne vojne obuke, čiju je ideju premijer Andrej Planković pojasnio riječima: “Hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a idejom o vojnom roku želi se OS RH popularizirati i učini atraktivnim mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju Domovinskog rata”.

 “Mi imamo profesionalnu vojsku i to već dugi niz godina. Oni sada govore da možemo očekivati određene prijetnje i globalne ugroze, s čim se ja slažem. Ali ne vjerujem da se to može riješiti uvođenjem obaveznog vojnog roka, pogotovo onog koji traje mjesec. Po mom mišljenju bilo bi logičnije ponovno uvođenje civilne zaštite i educirati stanovništvo oko sustava civolne zaštite. To bi bilo daleko logičnije ako se u obzir uzimaju globalne prijetnje, klimatske promjene, klimatske migracije, nego da se ide u naoružanje”, istaknula je Holy.

Međutim, Holy je dodala kako iza ove ideje eventualno stoji – profit.

“Jedini možda razlog koji stoji iza toga je želja da se opet troše jako veliki novci na ovaj sustav, koji omogućava jako velike provizije”, dodala je.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane (MORH) gdje ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama, poput temeljnog vojnog osposobljavanja te povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.