Predsjednica: Nije mi jasno zašto neki projekti toliko traju

Vijesti 01. velj 201717:40 > 17:49
Slavko Midzor/PIXSELL (ilustracija)

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako se predstavnici njenog Gospodarskog vijeća i Vlade slažu o nizu problema koji se prvenstveno odnose na predvidljivost, sustava, stabilnost porezne politike, države i državnih institucija, učinkovito korištenje državne imovine, učinkovitost državne administracije te iskorištavanje fondova EU.

Nakon predstavljanja preporuka za dugoročni gospodarski razvoj zemlje predsjedničina Vijeća za gospodarska pitanja, novinare je zanimala ona o toleriranju deprecijacije kune u odnosu na euro za 2 posto godišnje kroz 5 godina, no Grabar-Kitarović je istaknula da niti jednu od preporuka ne treba izvlačiti iz konteksta cijelog niza preporuka.

Kazala je da se današnja sjednica vijeća, s obzirom da je na njoj sudjelovao velik broj ministara, može smatrati neformalnom tematskom sjednicom vlade. “Ovo o čemu smo danas razgovarali i način na koji smo razgovarali, gotovo da i jest bila neka neformalna sjednica. Ja neću inzistirati na formi već na sadržaju. Zadovoljna sam suradnjom s Vladom, činjenicom da ministri dolaze na sjednice Vijeća i da će dolaziti i dalje”, odgovorila je na novinarski upit hoće li zatražiti tematsku sjednicu Vlade o gospodarskim pitanjima. Dodala je da će se najviše usredotočiti na reformu obrazovanja, s naglaskom na STEM područja, demografiju i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Na novinarski upit o problemima koje neki strani investitori imaju u Hrvatskoj, primjerice ulagači u projekt golfa na Srđu te hotelska grupacija Four Seasons, Grabar-Kitarović je kazala da je upoznata s dijelom njihovih problema i da se nada kako će ih Vlada riješiti. “Nije mi jasno zašto neki od tih projekata toliko dugo traju. Firma kao što je Four Seasons ne može nailaziti na probleme na koje nailazi u Hrvatskoj”, kazala je, dodavši kako u nekim od problema ima čak i elemenata osobne prirode te da je upravo zato reforma javne uprave nužna.

“Bilo je puno nedostatka političke volje, to je prvi dojam. A drugi je da uvijek imamo osoba koje nisu zaslužile raditi u državnoj administraciji i koje imaju predrasuda prema investitorima, pa čak i onih koje sežu do toga odakle dolazi investitor, pa i vjersko, etničko i drugo podrijetlo, što ne može biti razlogom, već treba gledati ispravnost, pravilnost, odakle potječu sredstva, koliko su legalna i dobrobit lokalne zajednice i države”, istaknula je.

Predsjednik Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj i član Vijeća Mladen Fogec, na pitanje o devalvaciji domaće valute također ističe da je to samo mali segment preporuka Vijeća, i to zbog pomaganja izvozu te da u tom kontekstu to treba podržati. No ističe kako je daleko važnija promjena mentaliteta. “Ljudi moraju biti više pozitivni, moramo prihvatiti tržišnu ekonomiju i gledati prednosti koje donosi”, naglasio je Fogec.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je kazao kako je Vlada već ispunila neke od preporuka, primjerice kroz poreznu reformu. No, ističe, naglasak treba biti na povećanju konkurentnosti i jačanju gospodarskog rasta, a posljedično i povećanju zaposlenosti. “Gospodarski rast koji se događa je značajan. Možemo biti zadovoljni s obzirom da je on na realnijim osnovama nego u razdoblju od 2000. do 2008. kada se uglavnom temeljio na zaduživanju. Jedan od zaključaka je da bi stopa rasta trebala biti najmanje 4 posto da bi se moglo govoriti o stabilnom gospodarskom razvoju. Za to je potrebna provedba svih strukturnih reformi i sinergija svih čimbenika i donositelja odluka”, kazao je Burilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.