USKOK ne istražuje poslove vezane uz HDZ-ove kampanje

Vijesti 02. velj 201718:19 > 18:25
Ilustracija

U velikoj akciji USKOK-a, u kojoj je jučer privedena 21 osoba zbog sumnje na izvlačenje novca iz desetak tvrtki temeljem fiktivnih računa, "pao" je i Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli.

Riječ je o tvrtci koja je radila velike poslove u dvjema izbornim kampanjama HDZ-a – predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović te parlamentarnoj kampanji HDZ-a u 2015. godini, za vrijeme predsjednika Tomislava Karamarka.

Kako doznajemo u USKOK-u poslovi koji se istražuju ne odnose se na ono što je bilo u kampanji.

Tvrtka Napredni modeli registrirana je, između ostalog, za promidžbu i oglašavanje. U predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović isplaćen im je iznos od 628.000, a u kampanji Domoljubne koalicije više nego dvostruko više od toga.

U HDZ-u priznaju suradnju s tvrtkom Napredni modeli, no kažu, kriminala u tom poslu nije bilo. U odgovoru koji su nam poslali iz HDZ-a stoji:

“Za izvršene usluge tvrtka ‘Napredni modeli’ je ispostavila račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji – transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje. HDZ nema nikakvih spoznaja o poslovanju tvrtke “Napredni modeli” izvan navedenog.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.