Učenicima deficitarnih zanimanja stipendija 1000 kn mjesečno

Vijesti 03. velj 201718:49 > 19:06
N1

Bandić je podijelio je 50 stipendija učenicima prvih razreda srednjih obrtničkih škola i to za ona najdeficitarnija zanimanja. Svi oni na mjesec će dobiti po tisuću kuna. Sada učenici, a budući obrtnici nadaju se da će po završetku školovanja brzo do posla jer elektroinstalateri, staklari ili fasaderi zanimanja su koja su u RH postala rijetkost.

Imaju 15 godina i odlučili su se obrazovati u deficitarnim zanimanjima, a budućem staklaru uzor je bio djed, dugogodišnji majstor i obrtnik.

“Nema tajni, vrlo jednostavno samo treba strpljenja za staklara i volja”, kaže učenik Dominik Jurčec.

Nikola ima tek nekoliko kolega u razredu i svjestan je da za pročelja zgrada nitko ne mari, ali ustrajan je u tome da postane uspješni fasader.

“Na neke fasade nitko ne obazire pažnju, neke su stare i trabaju popravak , a neke su izbljedile”, kaže Nikola Marković.

Hrvatska bi uskoro mogla ostati i bez cijele generacije obrazovanih elektroinstalatera. Marin svakog dana popravi barem jedan mehanizam.

“Kad sam prvi put napravio svoju lampu, sve sam sklopio i žice i sve”, kaže učenik Marin Čančar.

Milan Bandić uručio je učenicima deficitarnih zanimanja stipendije. Mlade je motivirao porukom – kako bi on, da nije političar, sigurno bio obrtnik.

“Vjerojatno bih bio i sretniji, ali da se ponovno rodim radio bi isto, ali da ne radim ovo – radio bi nešto opipljivo, a hvala Bogu i da izmjerim koliko sam zaradio taj dan”, kazao je Bandić.

Hrvatska nije mazila previše svoje obrtnike, pa im je nova porezna reforma ipak dala tračak nade, osim, dakako, ako nisu ugostitelji. I kada im država malo i pomogne, problemi ostaju na lokalnoj razini.

“Preklapanja lokalne samouprave i županija, ali to je stvar na kojoj moramo raditi. Obrtništvo je najfleksibilnije u gospodarsvu jer smo mali i odmah možemo reagirati”, kaže Mirza Šabić iz Obrtničke komore Zagreb.

Staklare, fasadare i elktroinstalatere ne zabrinjava budućnost jer, kada drugi neće – oni će raditi ono što nitko ne želi.

“Nije me strah, čak me motivira. S vremenom će se tražiti jer što manja konkurencija tako ćemo bolje uspjeti”, kaže učenik Marin Čančar.

Više pogledajte u prilogu Mirele Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.