Za analizu prepisanu od Tatjane Josipović dali milijune

Vijesti 04. velj 201708:01 > 08:09
Marko Lukunic/PIXSELL

Analize GUP-a Zagrebačke županije, nabave cipela i namještaja, usluge utovara i istovara robe te premještanja humusa i kopanje kanalizacijskih kanala neke od nikada provedenih usluga koje su poslužile za plasiranje fiktivnih računa različitim tvrtkama.

Da je bila riječ o vrlo pomno smišljenim i sofisticiranim prijevarama svjedoči i primjer iz studenog 2011. kada je Soleo media, društvo Jurja Puškara, koje se bavilo pružanjem usluga solarija, Trgovačkom centru Zagreb isporučilo više fiktivnih računa u iznosu od 5,7 milijuna kuna za uslugu pod nazivom “Analiza GUP-a Zagrebačke županije, izmjene pravne regulative vezane uz GUP, utjecaj na kretanje vrijednosti zemljišta, utjecaj na tekuće probleme vezeno za parcelaciju i pravne posljedice izmjene pojedinih odredbi”.

Osim što je riječ o fiktivnoj usluzi koja nikada nije obavljena, zanimljivo je i što je spomenuta “analiza” u cijelosti prepisana iz dokumenta dostupnih na internetu, a jedan od tih dokumenata je i rad profesorice dr. sc. Tatjane Josipović, inače supruge bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Njezin rad s Pravnog fakulteta pod naslovom “Uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu nekretnina” završio je u “analizi” na 40-ak stranica koje su doslovno prepisane iz rada Tatjane Josipović. Plagiranje je očito vrlo popularna disciplina među građanima Hrvatske, a valjda su se Puškar i Josimović vodili činjenicom: ako ministar obrazovanja i potpredsjednik Sabora mogu biti plagijatori, pa što onda to ne bismo bili i mi? Pogotovo ako im je to plagiranje pomoglo da sastave “analize” temeljem kojih su izvukli milijune.

Osim rada Tatjane Josipović, kompilirali su i prepisali i jedan od radova Anke Mrak Taritaš te dva rada umirovljenog profesora s prometnog fakulteta Ivana Dadića. Rad Anke Mrak Taritaš je tako poslužio za “analizu” identičnog naslova kao i u slučaju Tatjane Josipović, a koju je Puškarovo društvo Soleo media isporučilo Shopping City Zagrebu u prosincu 2011., za sumu od 1,1 milijun kuna, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.