Svrgnuti biskup: Papa će za ovo odgovarati pred Bogom

Vijesti 26. ruj 201415:49 > 15:54
Reuters/Poo

Paragvajski biskup Rogelio Ricardo Livieres Plano, kojega je u četvrtak smijenio papa Franjo jer je štitio svećenika osumnjičenog za pedofiliju, u petak je uzvratio udarac napisavši da će Papa za svoju odluku odgovarati pred Bogom.

U dugome pismu objavljenom na stranici biskupije, biskup Livieres Plano okomio se na Papu krajnje ozbiljnim i neuobičajenim izrazima.

“Kao poslušni sin Crkve, prihvaćam tu odluku koju smatram neutemeljenom i samovoljnom i za koju će Papa morati odgovarati pred Bogom”, napisao je Livieres Plano, smijenjen s dužnosti biskupa Ciudada del Estea.

Vatikan je odbio komentirati pismo, prenosi agencija AFP.

Bivši biskup žali što se nije mogao osobno opravdati pred Papom. Priznajući “ljudske pogreške”, taj konzervativni paragvajski prelat, smatra da je žrtva “ideološkog progona” i ističe da je dobio “otvorenu potporu” svoje pastve. Upozorava i na dodatnu “nepravilnost” u “nenormalnom procesu” – njegovu je smjenu apostolski nuncij u Asuncionu objavio prije nego ga je pismeno obavijestio.

Vatikan nije službeno objavio što se smijenjenom biskupu stavlja na teret. No vatikanski portal Insider piše da je nizom optužaba narušavao sklad između paragvajskih biskupa, da je zaredio sjemeništarce koji nisu stekli dostatnu naobrazbu te je promaknuo kontroverznog argentinskog svećenika za svog suradnika, a upravo su tu njegovu odluku naveliko isticali mediji.

Taj argentinski svećenik, monsinjor Carlos Urrutigoity, koji je bio Planov generalni vikar, optužen je da je desetak godina dodirivanjem napastovao dječake u Sjedinjenim Državama prije nego je stigao u biskupiju Ciudad del Este.

Bivšeg biskupa optužuju i da se donacijama namijenjenima društvenom radu koristio za gradnju sjemeništa u kojem je kanio poučavati konzervativan i površan vjeronauk.

Čini se da je afera duboko podijelila lokalnu Crkvu na konzervativni i napredni blok.

Vatikan je u četvrtak priopćenjem zatražio da “svećenstvo i svi vjernici prihvate mjere Svete Stolice u duhu poslušnosti” i pozvao je biskupije u toj zemlji da “počnu proces pomirbe”.

Reakciju paragvajskog biskupa valja tumačiti zasad neartikuliranim, ali sve većim nezadovoljstvom pojedinih prelata koji teško podnose stil pape Franje.