Hrvati žele uvođenje vojnog roka, a objasnili i zašto

Vijesti 07. velj 201708:07 > 08:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)

Žele li Hrvati ponovno uvođenje obveznog vojnog roka ekskluzivno za RTL provjerila je agencija Promocijaplus. U anketi je sudjelovalo 1300 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da većina želi vraćanje vojnog roka. Zeleno svjetlo takvoj inicijativi daje više od polovine ispitanika. Da nakon devet godina od ukidanja Hrvati obvezno, a Hrvatice dobrovoljno ponovno služe vojsku uglavnom ili nikako ne podržava 44 posto ispitanika.

No, posebno su zanimljivi razlozi zbog kojih većina želi povratak obveznog vojnog roka. Naime, sigurnosna ugroza na Balkanu i u svijetu nije ni približno glavni razlog. Glavni je razlog to što većina ispitanih vojni rok vidi kao odličnu priliku za učenje discipline, vještina koje ne posjeduju, ali i generalno – kao pripremu za život. Destak posto ispitanika smatra da vojska gradi snažan duh kod mladih ljudi.

Nije zanemariv postotak ni onih koji su protiv vojnog roka (njih 44 posto), koji su njihovi razlozi? Najviše ih smatra da je riječ o preskupom projektu, ali u odnosu na druge probleme – to nije prioritet.

Za četvrtinu je vojni rok gubljenje vremena koje se može utrošiti za obrazovanje ili zapošljavanje. Od ostalih razloga dio smatra da je profesionalna vojska bolje rješenje za ugrozu, ali i da je Hrvatska članica NATO-a i da nas je on dužan štititi. Dio ispitanika ne vidi ratnu opasnost, pa ni potrebu za promjenama, a dio da se u kratkom roku i ne može ništa naučiti. Četiri posto je protiv, jer služenje vojnog roka vidi kao militarizaciju društva, piše RTL.

Prema našoj, još uvijek aktivnoj, anketi rezultati su bitno drugačiji i trenutačno 77,94 posto sudionika ankete smatra da vojni rok ne treba uvesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.