Dva prosvjeda zbog vojnog roka: Nećemo ginuti za Todorića!

Vijesti 11. velj 201712:06 > 12:13
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na Krešimirovom trgu, koji vrvi interventnom policijom, nedaleko od sjedišta Ministarstva obrane, održavala su se dva prosvjeda - jedan za uvođenje vojnog roka, koji je raspušten nakon 45 minuta i drugi, dvostruko veći, protiv vojnog roka.

Protiv protiv vojnog roka je organizirala Radnička fronta i to okupljanje je ranije, zbog konkurentskog prosvjeda u organizaciji braniteljskih udruga, zabranila policija.

Oni su, naime, najavili da žele prosvjedom stati na kraj pričama o vojnom roku za koji ima novca, dok sredstava navodno nedostaje za kurikularnu reformu. Poručili su da građani moraju vlasti dati do znanja da ne žele militarizaciju društva: “Nećemo ginuti za Todorića i Kolindu!”, “Dijete se odgaja u roditeljskom domu, a ne u kasarni!”, “Gradite tvornice, a ne kasarne!”, “Jedina fronta je radnička fronta!”

N1

“Umjesto da se bave masovnim egzodusom iz zemlje, oni nas j**u s vojnim rokom”, poručeno je s prosvjeda RF-a.

“Kad tajkunima dogori do noktiju upiru prstom u tamo neke neprijatelje. Možda su Srbi krivi, nije tvoj gazda kriv, možda neprijatelj radi u Srbiji u Todorićevoj IDEA-i!”, kazao je govornik RF-a.

“Hoću mir, slobodu, posao i kruh! Dolje vlada i dolje vojni rok!”, kazao je govornik, na što se mikrofona dohvatila i jedna gospođa koja je poručila da Plenkoviću treba dati nogu.

N1

No, onda braniteljske udruge su, podsjetimo, nakon najave ovog prosvjeda, smislile svojim protestom podržati vladu i pritom zahtijevati više – dulji vojni rok od onoga kojeg sada predlaže vlada.

Ondje je bila naša Nikolina Zavišić, koja se zadržala na strani braniteljskog prosveda, kojemu se odazvalo 50-ak ljudi.

N1

Oni tvrde, navodi Zavišić, da vojni rok ne treba trajati samo mjesec dana, već bar tri mjeseca temeljne plus još tri mjeseca specijalističke obuke.

“Navode da će dati novac udruge branitelja, jer mladi trebaju u vojsku kako bi znali braniti domovinu”, javlja Zavišić. Ondje je i saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je izjavio na ovu temu da Hrvatska nije Disneyland i da joj vojska treba.

Glasnović je na prosvjedu branitelja na krajnje neobičan način objasnio vojni rok.

“Puno mladih hrvatskih muškaraca je sve više feminiziran. Ne mogu 20 sklekova napravit’. Možda ima previše estrogena u vodi”, rekao je.

Prosvjednike protiv vojnog roka nazvao je “biološkim izrodima”, “anarhomomuistima i jugonacionalistima” te “ljudima koji nikad nisu željeli hrvatsku državu”, prenosi Novi list.

N1

Neki od prosvjednika podijelili su s našom reporterkom da su u “vojsku otišli kao balavci, a vratili se kao muškarci”.

Jako je puno interventne policije, navodi ona, zbog paralelnog prosvjeda Radničke fronte. Prosvjedi su odvojeni s čak dva kordona policije: iz parka se moglo čuti da treba stati na kraj miliarizaciji te da Hrvatskoj treba samo profesionalna vojska. Prosvjedi su se jedno vrijeme nadmetali: prosvjed RF-a mogao je čuti preko megafona kako Hrvatska treba vojsku,  na što im je uzvraćeno budnjevima i povicima onih koji misle suprotno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.