Marić o procjenama rasta BDP-a: To dobre vijesti

Vijesti 13. velj 201716:50 > 16:58
N1

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je nove procjene Europske komisije o rastu hrvatskog BDP-a u kojima su znatno podignute procjene rasta hrvatskog gospodarstva.

Podsjetimo, Europska komisija za prošlu godinu očekuje rast od 2,8 posto, ove godine 3,1 posto, dok za sljedeću godinu predviđa skromniji rast od 2,5 posto.

”Sigurno su to dobre vijesti, ali govorimo o projekcijama. Mi moramo isporučiti, ne samo da bi opravdali projekcije nego i očekivanja. Dvije pozitivne stvari bih apostrofirao. Projekcije EK su u skladu s projekcijama koje smo mi kao Vlada predložili što govori o vjerodostojnosti naših projekcija. Uz Mađarsku je za Hrvatsku, u odnosu na prethodne korekcije, napravljena najveća korekcija nabolje”, rekao je Marić.

”Ono što nam ostaje kao jedan od izazova je kako pojačati potencijal gospodarstva. Na tom tragu su i analitičari koji za 2018. predviđaju nešto nižu stopu rasta, ali to je naš glavni izazov. Stope rasta od 3 plus posto možemo gledati kao pozitivni pomak za 2017., ali to nas srednjoročno ne smije zadovoljiti. Treba težiti višim stopama rasta gospodarstva”, rekao je.

”Ja se nadam da ćemo mi kao Vlada dati dovoljno razloga za korigiranje projekcija nabolje. U samim projekcijama je apostrofiran moment porezne reforme na nekoliko mjesta. Prepoznat je to element na strani investicija. Mi kao Vlada ćemo puno toga činiti da damo razloga da projekcije i ostvarenja budu bolji od očekivanih”, rekao je Marić.

”Trendovi su svi pozitivni, a poglavito trend smanjivanja deficita. Apostrofiran je elemnet pogoršanja strukturnog salda, ali samo ako gledate 2017. u odnosu na 2016. godinu. Ako gledamo zajedno te dvije godine, napravljen je pomak nabolje. Za 2016. naš je clj bio pretpostavka 2,6 posto deficita, a mi smo unutar 2 posto završili, a ove godine je 1,6 posto. Kada se usporedimo s nedavnim godinama kad smo imali deficit od 5 posto to je zaista pomak nabolje. Treba nas radovati da EK predviđa smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u iako naše su projekcije nešto malo jače od njihovih”, rekao je.

”Investicije su prepoznate kao jedan od glavnih pokretača rasta uz domaću potrošnju. Tu je i izvoz, ali kako gospodarstvo ima visoku razinu ovisnosti o uvozu, taj efekt je blago negativan ili neutralan. Nekoliko elemenata će utjecati na investicije – to je korištenje EU fondova. To nam je ključni prioritet. Moramo učiniti veću potražnju za tim investicijama, ali tu je i cijena kapitala. Cijena kapitala je i dalje jedan od ključnih problema s kojima se poduzetnici suočavaju i moramo poraditi na tome da se cijena kapitala učine povoljnijima”, rekao je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.