Plenković će pomoći Vesni Pusić da nađe posao u UN-u?

Vijesti 14. velj 201715:46 > 15:51
Petar Glebov/Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković razgovarao je prošli tjedan s počasnom predsjednicom HNS-a i prvom potpredsjednicom Milanovićeve vlade Vesnom Pusić o mogućem angažmanu bivše ministrice vanjskih poslova na nekoj visokoj poziciju unutar UN-a. Iz HNS-a tvrde da Pusić i Plenković nisu razgovarali o dnevnopolitičkim temama i odnosima HDZ-a i HNS-a.

Prema pisanju tportala, bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić željela je, između ostaloga, ispitati teren, odnosno vidjeti hoće li imati potporu premijera Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije ako se bude natjecala za neku od visokih funkcija u Ujedinjenim narodima. Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas nije bila raspoložena za razgovor o sastanku s Plenkovićem, a tportalov izvor iz HNS-a kaže kako joj je premijer Andrej Plenković dao do znanja da načelno može računati na njegovu podršku ako se odluči natjecati za neku od važnih pozicija u Ujedinjenim narodima. 

Iz Vlade, pak, nema odgovora na upit o čemu su točno razgovarali premijer Plenković i Vesna Pusić te je li bivša šefica diplomacije dobila načelnu podršku premijera za svoju moguću kandidaturu za neku funkciju u UN-u. Podrška premijera Plenkovića i hrvatske diplomacije Vesni Pusić od presudne je važnosti na njezinu putu do neke od vodećih pozicija u UN-u.

Takva je podrška izostala lani, kada se Vesna Pusić kandidirala za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. Stoga ne čudi previše to što je Vijeće sigurnosti lani u srpnju u prvom krugu izbora novog šefa UN-a Vesnu Pusić ocijenilo najgorom od 12 kandidata. Pusić tada nije imala podršku Vlade Tihomira Oreškovića, a iz HDZ-a, pod čijom je kontrolom bilo i Ministarstvo vanjskih poslova, dolazile su poruke da je ona loša kandidatkinja koja nema podršku čak ni u vlastitoj zemlji.

Sastanak u Banskim dvorima navodno se dogodio na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, a izvor iz HNS-a kaže kako je Plenković od Vesne Pusić želio doznati i što ona zna i misli o novom čelniku UN-a Antoniju Guterresu te čuti njezina iskustva iz procesa izbora novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je lani održan po novim pravilima, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.